Guvernul olandez publică harta comorii naziste: declanşează vânătoarea unui tezaur de 18 milioane de euro
alte articole
Arhivele Naţionale ale Olandei şi-au deschis porţile pe 3 ianuarie 2023. Odată cu noul an calendaristic, mii de documente de arhivă, care până atunci puteau fi consultate doar în anumite condiţii, vor deveni din nou publice. Sunt incluse multe documente care se ocupă de cel de-al Doilea Război Mondial printre care, o adevărată hartă a comorii, de data aceasta din arhivele Institutului de Management al Olandei, care conţine indicii despre o comoară nazistă niciodată găsită şi care ar fi fost îngropată de patru soldaţi germani lângă Ommeren. Aceasta a fost căutată de mai multe ori în zadar.
Au trecut aproape 80 de ani de atunci, dar abia acum guvernul olandez a decis să desecretizeze o serie de documente, inclusiv o hartă care ar arăta unde era ascunsă comoara. Harta a făcut rapid turul presei şi al reţelelor de socializare, declanşând curiozitatea în rândul cercetătorilor dar şi al arheologilor amatori, căutătorilor de comori şi al jurnaliştilor.
Comoara, formată din patru lăzi de muniţii încărcate cu monede, ceasuri, bijuterii, diamante şi alte pietre preţioase, a fost evaluată la cel puţin 2-3 milioane de florini olandezi în 1945, adică aproximativ 18 milioane de euro. Prada ar fi putut dispărea pentru totdeauna din arhiva istorică dacă nu ar fi fost Helmut S, unul dintre soldaţii care au luat parte la îngroparea acesteia şi care a predat harta autorităţilor olandeze cu condiţia ca aceasta să nu fie dezvăluită timp de mulţi ani, pentru a proteja interesele financiare ale proprietarilor. Arhivele Naţionale nu au făcut public numele său complet, deoarece bărbatul, născut în 1925, ar putea fi încă în viaţă. Dintre ceilalţi trei soldaţi implicaţi, doi nu au supravieţuit războiului.
Potrivit experţilor, lada care conţinea bijuteriile a fost îngropată în aprilie 1945, în timpul eliberării estului Olandei de către Aliaţi, chiar lângă satul Ommeren, la aproximativ 40 de kilometri de Arnhem. Comoara fusese găsită de militari în timpul bombardării unei bănci locale. Helmut S. a fost cel care a furnizat o hartă oficialilor olandezi de la Beheersinstituut, un institut înfiinţat pentru a restitui proprietăţile luate de nazişti victimelor războiului, inclusiv evreilor deportaţi. Dar primele încercări de a găsi prada au fost fără succes.
Oficialii olandezi au făcut aluzie la mai multe teorii privind dispariţia comorii. Poate că a fost furată sau poate că harta a fost falsificată. Cu toate acestea, ei nu şi-au pierdut speranţa de a o găsi într-o zi şi speră că atenţia jurnaliştilor şi a cercetătorilor va contribui la această cauză. Echipa Beheersinstituut este mai încrezătoare acum că harta este online şi poate fi văzută personal şi la Haga, alături de alte documente din colecţia sa. "Sper cu adevărat că este încă acolo şi că, dacă va fi dezgropată, vom putea da de urma unor proprietari de drept", a declarat Annet Waalkens, consultant la Arhivele Naţionale pentru The Guardian.