Legenda devenită realitate: O comoară medievală cuprinzând mii de monede de argint a fost găsită în Polonia

Bogăţiile medievale, inclusiv monede şi bijuterii, despre care se zvoneşte că ar fi aparţinut unei prinţese rutene, cumnată a regelui polonez din secolul al XII-lea, Boleslav al III-lea, au fost descoperite în micul oraş Słuszków.
Inele
Inele (Institute of Archaeology and Anthropology of the Polish Academy of Sciences)

În interiorul unui vas ascuns sub pământ, echipa arheologului Dr. Adam Kędzierski de la Institutul de Arheologie şi Etnologie al Academiei Poloneze de Ştiinţe a găsit 6.500 de monede de argint dispuse în pungi de in, lingouri de argint, fragmente de plumb, două inele de aur şi două verighete, datând de acum 900 de ani.

Monede de argint
Monede de argint (Institute of Archaeology and Anthropology of the Polish Academy of Sciences)

Descoperirea extraordinară a fost făcută pe baza legendelor locale care povesteau despre comoara ascunsă a preotului satului, în micul oraş Słuszków, Polonia.

Unul dintre inele are o inscripţie pe care scrie: „Doamne, ajut-o pe roaba ta Maria”. Cercetătorii cred că aceasta este cheia originii acestei comori. Potrivit experţilor, ar fi putut aparţine unei prinţese rutene pe nume Maria, care era fiica lui Svyatoslavovici Isiaslavovici, prinţul Kievului şi cumnata prinţului Boleslav al III-lea (care a domnit în Polonia din 1107 până în 1138).

(Institute of Archaeology and Anthropology of the Polish Academy of Sciences)

Cercetătorii suspectează că acest set de monede ar putea face parte din zestrea destinată prinţesei Maria. „Este una dintre cele mai interesante comori din Polonia. Aceasta este o descoperire extrem de valoroasă pentru arheologi, istorici şi muzeografi​", a declarat Adam Kędzierski pentru “The First News”.

Articol de referinţă: Medieval treasure trove ‘belonging to princess’ found in cornfield following tip off from village priest

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură