Comoară rară descoperită în Israel: 425 monede de aur pur [video]

Monede de aur
Monede de aur (Foto de HEIDI LEVINE/POOL/AFP vía Getty Images)

Arheologii din Israel au descoperit în Yavne, în centrul Israelului, o comoară islamică ascunsă ce conţine 425 de monede de aur pur din perioada Califatului Abbasid, datând de acum 1.100 de ani, a raportat, luni 24 august, Israel Antiquities Authority (IAA).

"Tezaurul a fost îngropat într-un vas de lut şi conţine 425 de monede, majoritatea din perioada Abbasid. Persoana care l-a îngropat acum 1.100 de ani spera probabil că îl va recupera şi chiar a asigurat recipientul cu un cui, ca să nu se mişte", au explicat într-un comunicat Liat Nadav-Ziv şi Elie Haddad, arheologii responsabili de săpături.

"Descoperirea acestei cantităţi considerabile de monede de aur este extrem de rară. Nu le găsim aproape niciodată în săpăturile arheologice, deoarece aurul a fost întotdeauna extrem de valoros şi obişnuia să fie topit şi reutilizat de civilizaţiile ulterioare. Aceste monede au fost fabricate din aur pur, deci nu se oxidează în contact cu aerul, şi au fost găsite în stare excelentă, ca şi cum ar fi fost îngropate ieri”, au adăugat aceştia.

(screenshot tramite video Youtube)

Robert Kool, expert în monede de la IAA, a menţionat că „extrem de rar sunt descoperite comori din perioada Abbasid în săpăturile din Israel, în special monede de aur. Aceasta, de la sfârşitul secolului al IX-lea î.Hr., este una dintre cele mai vechi comori găsite. Monedele sunt din aur de 24 de karate, iar greutatea totală a comorii este de 845 de grame, o sumă semnificativă de bani în acea perioadă".

Cu această sumă, a estimat el, proprietarul său ar fi putut cumpăra o casă de lux în cele mai bune cartiere din Fustat, capitala Egiptului la acea vreme.

Cea mai mare parte a monedelor datează din acel secol, când califatul Abbasid se întindea din Persia în est până la Africa de Nord în vest şi al cărui centru de guvernare se afla la Bagdad, actualul Irak.

Tezaurul ascuns conţine dinari de aur, dar şi 270 de bucăţi mici de dinari tăiate, folosite drept monedă de schimb.

"Tăierea monedelor de aur şi argint a fost folosită în mod obişnuit în sistemul monetar din ţările islamice după 850 î.Hr., când monedele din bronz şi cupru au dispărut brusc", a explicat Kool.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură