Comoară din epoca bronzului găsită accidental într-o pădure din Suedia
alte articole
Suedezul Tomas Karlsson, un cartograf pasionat de istorie, se afla, la începutul lunii aprilie, într-o pădure lângă Alingsås, în vestul Suediei, pentru a realiza un traseu pe o hartă şi, în timp ce mergea prin pădure, a notat ceva ciudat. “Păreau bucăţi de metal, la prima vedere m-am gândit la o lampă”, a relatat el. Când s-a aplecat să privească cu atenţie despre ce era vorba şi-a dat seama că erau coliere şi alte obiecte. “Păreau noi, la început m-am gândit la falsuri”, a relatat Karlsson. Dar el găsise o comoară, chiar dacă este arheologică.
Tomas a avertizat imediat autorităţile, care, la rândul lor, i-au anunţat pe arheologii Universităţii din Göteborg. Aceştia au efectuat rapid săpături şi au descoperit o mică comoară datând din Epoca Bronzului, compusă din aproximativ cincizeci de obiecte realizate cu mare măiestrie, în diferite stări de conservare - inele, coliere, brăţări, obiecte din teracotă, glezniere, cleme pentru haine - datând între 500 şi 750 î.Hr. C. Probabil au fost adânc îngropate în pământ, în crăpăturile dintre stânci, dar au fost dezgropate de animalele sălbatice.
Popoarele nordice din Epoca Bronzului erau maeştri artizani. Bijuteriile şi artefactele din bronz şi aur erau obiecte obişnuite în viaţa lor de zi cu zi. De fapt, numărul depozitelor de metal descoperite face din epoca norvegiană a bronzului una dintre cele mai bogate din lume.
Epoca Bronzului în Scandinavia
Descoperirea este fascinantă din punct de vedere istoric şi estetic, deoarece indică existenţa metalurgiei încă de acum 2 milenii. Într-o declaraţie, Johan Ling, profesor de arheologie la Universitatea din Göteborg, a declarat: "Majoritatea sunt obiecte din bronz care pot fi asociate cu o femeie cu statut înalt din epoca bronzului".
Epoca Bronzului norvegian sau scandinav a durat între anii 1.500 şi 500 î.Hr., fiind o perioadă din dezvoltarea civilizaţiei când cele mai avansate tehnologii de prelucrare a metalelor (cel puţin din punct de vedere al răspândirii) erau tehnicile de extragere a cuprului şi staniului (cositor) din minereul disponibil, şi apoi crearea unui aliaj din aceste metale pentru a turna bronzul. Epoca Bronzului face parte din sistemul celor trei epoci ale societăţilor preistorice.
Ceea ce îi nedumereşte, totuşi, pe istorici este amplasarea acestor obiecte într-o pădure, deoarece, în general, obiectele rituale din afara înmormântărilor sunt plasate în apropierea unor locuri sacre, cum ar fi râuri, lacuri şi iazuri, potrivit Heritage Daily. Arheologii afirmă însă că, în general, triburile şi culturile antice obişnuiau să depună astfel de obiecte în apropierea râurilor sau a zonelor umede ca un semn al importanţei culturale şi simbolice, ca ofrandă sau ritual pentru zei, sau ca investiţie pentru viaţa de după moarte.
Articole de referinţă:
Swedish orienteering enthusiast finds Bronze Age treasure trove