Descoperire arheologică extraordinară în Israel: o comoară antică găsită sub apă, cu una dintre cele mai vechi imagini ale lui Iisus

Inel din aur cu piatră preţioasă gravată cu figura "Bunului Păstor".
Inel din aur cu piatră preţioasă gravată cu figura "Bunului Păstor". (credit: DAFNA GAZIT/ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY)

În largul coastei Cezareei, un orăşel în partea central-nordică a Israelului, situat la jumătatea distanţei între Tel Aviv şi Haifa pe câmpia de coastă în apropierea oraşului Hadera, un grup de arheologi marini a descoperit în ultimele luni o serie de artefacte antice, inclusiv unele datând din secolul al III-lea, a precizat, miercuri, 22 decembrie, Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi (Israel Antiquities Authority's/IAA). Printre descoperiri se numără un inel de aur cu o piatră preţioasă verde sculptată cu imaginea creştină a "Bunului Păstor" - o reprezentare timpurie a lui Iisus - şi imaginea sculptată a "Harpei lui David".

Descoperirile provin din epavele a două nave care s-au scufundat în apropierea oraşului de coastă din nordul ţării în perioadele romană şi mamelucă. "Navele erau probabil ancorate în apropiere şi s-au scufundat din cauza unei furtuni", au declarat Jacob Sharvit şi Dror Planer de la Unitatea de Arheologie Marină a IAA. "Este posibil ca acestea să fi fost ancorate în largul mării după ce au avut probleme sau de teama furtunilor, deoarece marinarii ştiu că ancorarea în ape deschise şi puţin adânci, în afara unui port, este periculoasă şi predispusă la dezastre", au adăugat ei.

Printre cele mai interesante descoperiri se numără cele despre care se crede că sunt efecte personale ale celor aflaţi la bord. Arheologii au descoperit un inel gros din aur cu o piatră preţioasă verde încrustată, care înfăţişează un tânăr păstor îmbrăcat într-o tunică şi având pe umeri un berbec sau o oaie. Se crede că imaginea este simbolul creştin al "Bunului Păstor", o reprezentare timpurie a lui Iisus ca o figură binevoitoare, ceea ce sugerează că proprietarul ei a fost probabil un creştin din epoca timpurie.

"Coasta israeliană este bogată în situri şi artefacte care reprezintă bunuri de patrimoniu cultural naţional şi internaţional de o importanţă imensă", a declarat Eli Eskozido, directorul Autorităţii pentru Antichităţi din Israel. "Acestea sunt extrem de vulnerabile, motiv pentru care Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi efectuează cercetări subacvatice pentru a localiza, monitoriza şi salva orice antichitate." Carenele epavelor celor două nave şi încărcăturile lor au fost descoperite răspândite la doar patru metri sub apă, a precizat IAA.

Tezaurul descoperit includea "sute de monede romane de argint şi bronz de la mijlocul secolului al III-lea d.Hr. şi un mare tezaur de monede de argint din perioada mamelucilor".

Tezaur de monede din Dinastia Mamelucă, inclusiv monede tăiate.
Tezaur de monede din Dinastia Mamelucă, inclusiv monede tăiate. (credit: DAFNA GAZIT/ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY)

Arheologii au descoperit, de asemenea, o figurină de vultur din bronz, numeroase clopote din bronz, vase ceramice şi o ancoră mare din fier. De asemenea, a fost descoperită o piatră roşie despre care se crede că a fost montată în interiorul unui inel, cu imaginea sculptată a unei lire, cunoscută în tradiţia evreiască drept "Harpa lui David" şi în mitologia greacă drept "Lira lui Apollo".

(credit: DAFNA GAZIT/ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY)

Eli Eskozido a făcut apel la cei care se scufundă, fac snorkeling şi înoată de-a lungul coastei israeliene să fie atenţi la potenţialele artefacte şi să raporteze orice descoperire autorităţilor. "Facem apel la scafandri: dacă daţi peste o descoperire antică, notaţi locaţia subacvatică, lăsaţi-o în mare şi raportaţi-ne imediat", a spus el. "Descoperirea şi documentarea artefactelor la locul original de descoperire este de o importanţă arheologică uriaşă şi, uneori, chiar şi o descoperire mică duce la o descoperire mare."

Informaţii conexe:

Ancient underwater treasure found in Caesarea with Christian gold ring;

Swords, gold & shipwrecks: Israeli waters keep on revealing treasures

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură