Guvernul lui Fico acuză: Oferirea de avioane slovace şi apărare aeriană către Kiev a fost un act de sabotaj

Premierul slovac Robert Fico. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Redacţia
22.06.2024

Guvernul slovac a cerut poliţiei să investigheze fostul cabinet şi pe fostul ministru al apărării Jaroslav Nad pentru că a donat avioane de luptă şi un sistem de apărare aeriană Ucrainei pentru a o ajuta să se apere împotriva invaziei Rusiei, a declarat vineri un oficial guvernamental, citat de Reuters.

Noul guvern condus de premierul Robert Fico a făcut o schimbare bruscă de politică după ce a preluat puterea în octombrie 2023 şi a oprit livrările militare către Ucraina, deşi a permis continuarea celor de natură comercială.

Fostul guvern slovac a donat anul trecut o duzină de avioane de vânătoare MiG-29 de fabricaţie rusească, pe care Slovacia le ţinuse la sol şi care, în cea mai mare parte, nu erau operaţionale, precum şi sistemul de apărare aeriană KUB.

În acest context, secretarul de stat la Ministerul Apărării şi membru al partidului de guvernământ Smer-SD, Igor Melicher, a declarat că donarea sistemului de apărare aeriană ar fi expus spaţiul aerian slovac şi ar fi pus în pericol cetăţenii.

"Sunt convins că Nad a trădat Slovacia. Ministerul Apărării depune o plângere penală pentru suspiciunea de comitere a infracţiunii de sabotaj, sau trădare, abuz de putere şi nerespectarea îndatoririlor fiduciare", a declarat Melicher în cadrul unui briefing transmis în direct pe Facebook.

Nad a respins orice abatere şi a declarat că va lua din nou aceeaşi decizie. Vineri, nu a existat niciun nou comentariu imediat din partea lui Nad.

Fostul ministru ucrainean al apărării Oleksiy Reznikov a declarat pentru Reuters că Nad a fost "proactiv şi profesionist" în timpul mandatului său.

"Pot afirma cu încredere că fiecare acţiune a lui Jaroslav a fost îndreptată spre a se asigura că locuinţele slovace rămân în siguranţă şi că nu vor trăi niciodată ceea ce trăiesc în prezent ucrainenii", a spus el.

Unul dintre argumentele folosite de Melicher este acela că guvernul a condus în timp ce avea o capacitate interimară şi, prin urmare, avea o autoritate limitată pentru a lua decizii de politică externă.

Acuzaţiile sunt un simptom al scenei politice slovace extrem de polarizate, unde Fico şi-a acuzat în mod repetat predecesorii că au căutat urmărirea penală a partidului său atunci când se afla în opoziţie.

Cabinetul său a desfiinţat o unitate specială de urmărire penală care se ocupa de corupţie, a înlocuit personalul-cheie al poliţiei şi a luat măsuri pentru a înlocui conducerea presei publice.

Ţara urmează să primească avioane de luptă F-16 comandate anterior pentru a înlocui MiG-urile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor