Guvernul de la Chişinău angajează corupţi în funcţii publice fără concurs

Fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu, reacţionează la numirea noului director general al Agenţiei Proprietăţii Publice, Tudor Copaci, care ar fi comis mai multe ilegalităţi în perioada în care a fost subalternul ei, fapte neinvestigate nici până astăzi.
Octavian Calmîc şi Tudor Copaci
Octavian Calmîc şi Tudor Copaci (mec.gov.md)

Implementarea reformelor de către guvernarea de la Chişinău nu încetează să uimească. „În contextul implementării proiectelor de reformare şi modernizare a economiei naţionale, Agenţia Proprietăţii Publice (APP) joacă un rol important în realizarea politicilor statului în domeniul administrării şi deetatizării proprietăţii publice, privatizării etc”, a declarat viceprim-ministrul, ministru al Economiei, Octavian Calmîc. Declaraţiile acestuia vin după ce la APP a fost numit un nou director general, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

În opinia fostului ministru al Educaţiei, Maia Sandu, ''politica de cadre a actualei guvernări este cel mai bun indicator al adevăratelor ei intenţii. Nu contează cît de bune sunt legile pe care le face guvernarea, atâta timp cît acestea sunt implementate de oameni care au alte interese decât cele ale cetăţenilor''.

Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) consideră numirea lui Tudor Copaci în funcţia de director al APP drept cel mai amplu exemplu de „meritocraţie” marca PD.

Acum câteva zile, fostul Secretar General al Guvernului, Tudor Copaci, a fost reînvestit în funcţia pe care a exercitat-o între 2009 şi 2013 – cea de director al Agenţiei Proprietăţii Publice. După cum a menţionat vicepremierul Calmîc, acesta va ”aduce un suflu nou în activitatea Agenţiei”. Nu ştiu despre ce „suflu nou” poate fi vorba, dar voi aminti aici doar una dintre ”realizările” acestui funcţionar din primul său mandat de ”diriguitor al averii statului”.

În 2013, agenţia a vândut un teren (din administrarea Ministerului Educaţiei) cu suprafaţa de 0,21 ha, situat pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfînt, contra sumei de 319.453 lei. Peste câteva luni, agentul economic cumpărător a gajat terenul respectiv unei bănci comerciale contra sumei de, ATENŢIE, 1.820.000 EURO. Adică, prin semnătura lui Tudor Copaci, un teren al statului a cărui valoare reală constituia 1.820.000 EURO a fost vândut contra sumei de 319.453 lei”, a explicat Maia Sandu într-un mesaj postat pe o reţea de socializare.

Ocupând la acel moment funcţia de ministru al Educaţiei, Sandu a informat Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura despre acea tranzacţie ilegală, în opinia sa, contestând în instanţă contractul de vînzare-cumpărare. Din păcate, acest caz nu a fost investigat nici până în prezent, iar „Copaci este din nou “paznic” la averea statului”, a subliniat liderul PAS.

O altă ilegalitate observată de Maia Sandu este faptul că pentru angajarea unei persoane într-o funcţie publică cum este cea de director al APP era nevoie de un concurs, ceea ce nu s-a făcut în cazul lui Copaci.

„Nu este clar cum putea fi organizat concursul (cu anunţ public, verificarea eligibilităţii, probă scrisă, interviu etc.), în condiţiile în care, la 14 septembrie, Copaci a fost demis din funcţia de Secretar General al Guvernului, iar peste două zile, la 16 septembrie, era numit în noua funcţie. Totuşi, într-un partid eficient şi bine organizat, aşa cum este PD-ul, timpul curge altfel şi totul e posibil”, a punctat Sandu.

La începutul săptămânii trecute, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, l-a prezentat colectivului pe noul director general al Agenţiei Proprietăţii Publice, Tudor Copaci. În pofida celor cunoscute despre persoana noului director APP, ministrul a încercat totuşi să-l prezinte într-o lumină pozitivă, menţionând că „Tudor Copaci, care anterior a ocupat mai multe funcţii importante în stat, inclusiv şi cea de director al instituţiei, are o experienţă profesională vastă în domeniul dat şi sunt sigur că va aduce un nou suflu în activitatea Agenţiei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe