PLDM declară că o susţine pe Maia Sandu. Reacţia PAS: "declaraţia a fost una pripită"

În tabăra opoziţiei anti-oligarhice de la Chişinău, disensiunile par să ia amploare.Totuşi, după ce liderul PLDM declara recent că o va susţine pe Maia Sandu la prezidenţiale,în lipsa unei decizii comune în cadrul coaliţiei, partidul condus de Sandu precizează că afirmaţia a fost una pripită.
Anişoara Chiriac
22.09.2016

alte articole

Maia Sandu, preşedinta PAS (facebook.com)
Anişoara Chiriac
22.09.2016

După ce liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Viorel Cibotaru declara pe 20 septembrie de la Bruxelles că “cea mai mare parte a alegătorilor Partidului Liberal Democrat o sprijină pe Maia Sandu”, referindu-se la desemnarea candidatului comun pentru prezidenţiale din partea opoziţiei, formată din Partidul Demnitate şi Adevăr (PDA), Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Partidul Liberal Democrat, Biroul Permanent al PAS vine cu o declaraţie care reiterează faptul că desemnarea unui candidat comun va avea loc doar după ce sondajele de opinie vor oferi verdictul final.

În privinţa declaraţiilor făcute de liderul PLDM, care afirma recent că „Maia Sandu este unicul politician în Republica Moldova care are atât curajul, cât şi pregătirea necesară pentru a demonta acest sistem corupt”, Biroul PAS precizează: “considerăm declararea sprijinului faţă de unul dintre candidaţi înainte de aflarea rezultatelor sondajelor drept una pripită, ce contrazice spiritului acestei înţelegeri”.

Pe lângă declaraţiile lui Cibotari, motiv de discordie în tabăra opoziţiei ar fi şi încrederea prea mare în sondajele de opinie pentru desemnarea celui mai popular candidat care va merge mai departe în campania electorală. Tot mai des, din tabăra susţinătorilor PDA apar incertitudini privind veridicitatea şi independenţa sondajelor de opinie care, potrivit acestora, pot fi uşor manipulate.

În acest sens, în declaraţia partidului condus de Maia Sandu, se menţionează: “Observăm că tot mai insistent se vehiculează ideea că un sondaj sau o serie de sondaje nu ar fi suficiente pentru determinarea candidatului comun din partea opoziţiei anti-oligarhice. Cu toate acestea, Biroul Permanent PAS insistă că această modalitate, chiar dacă nu este una perfectă, continuă să rămână instrumentul cel mai democratic şi obiectiv de a testa sprijinul popular pentru candidatul comun şi de a măsura şansele reale pe care le are acesta de a ieşi în turul II şi de a obţine victoria finală contra candidatului lui Plahotniuc.”

Mai mult decât atât, “suntem surprinşi de faptul că, după luni de discuţii în cadrul negocierilor dintre partide asupra avantajelor şi dezavantajelor acestui tip de măsurători şi luarea unei decizii politice de principiu de a merge pe această cale, apar semne că se doreşte renunţarea la ea”, au subliniat membrii Biroului Permanent PAS.

“PAS îşi menţine angajamentul cu privire la desemnarea unui candidat comun şi respectă pactul de neagresiune semnat cu partidele pro-europene de opoziţie. Invităm toţi susţinătorii noştri şi pe cei care sprijină candidatul PAS la funcţia de preşedinte să respecte angajamentele luate şi să nu se lase antrenaţi în acţiuni defăimătoare la adresa partenerilor de coaliţie anti-oligarhică. Doar împreună vom putea învinge candidatul Puterii corupte”, conchid aceştia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor