Rusia a dispus reexaminarea dosarului privind omorul lui Vadim Pisari

Noi evoluţii în cauza lui Vadim Pisari, tânărul care a fost omorât de către un soldat rus în cadrul misiunii de pacificare, la 1 ianuarie 2012, pe podul de la Vadul lui Vodă din Moldova şi pentru care Rusia a fost condamnată la CEDO.
Ştefan Sârbu
21.09.2016

alte articole

Automobilul lui Vadim Pisari în zona postului de pacificatori.
Automobilul lui Vadim Pisari în zona postului de pacificatori. (Promo-LEX)
Ştefan Sârbu
21.09.2016

Potrivit informaţiei prezentate de Ministerul Justiţiei al Federaţiei Ruse către Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, procurorul militar adjunct din oraşul Breansk a dispus anularea ordonanţei de clasare a cauzei penale a soldatului rus care l-a omorât la 1 ianuarie 2012, pe podul de la Vadul lui Vodă din Moldova, pe Vadim Pisari şi a dispus reexaminarea cauzei penale. Această decizie a survenit în urma Hotărârii CEDO, din 21 aprilie 2015, informează Promo-LEX.

La 21 aprilie 2015, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunţat hotărârea pe cauza lui Vadim Pisari, fiind constatată violarea articolului 2 al Convenţiei Europene – dreptul la viaţă, în esenţă, şi sub aspect procedural. Curtea a considerat că nu a existat o necesitate acută de a permite soldatului rus aplicarea forţei letale.

Totodată, Curtea a constatat că ancheta desfăşurată de către autorităţile ruse pe marginea decesului lui Vadim Pisari nu a fost adecvată. Autorităţile Federaţiei Ruse în repetate rânduri au refuzat recunoaşterea calităţii de parte vătămată a părinţilor defunctului, ceea ce în opinia Curţii este suficient să constate violarea articolului menţionat.

Federaţia Rusă a achitat reclamanţilor - părinţii lui Vadim Pisari - despăgubiri sub forma prejudiciului moral în sumă de 35.000 euro şi 5.580 euro costuri şi cheltuieli pentru asistenţa juridică.

Alexandru Postica, directorul Programului Drepturile Omului al Asociaţiei Promo-LEX, a declarat anterior într-un comunicat de presă că o problemă care a apărut în legătură cu incidentul din 1 ianuarie 2012 a fost că, locul amplasării posturilor de pacificare urma a fi revizuit astfel încât acestea să fie amplasate în zonele unde este necesară prezenţa lor. Or, amplasarea postului de pacificare la intrare în mun. Chişinău nu este potrivită, locul postului fiind în imediata apropiere a obiectivelor militare ale regiunii.

Amintim că la 1 ianuarie 2012, în jurul orei 07.00 dimineaţa, Vadim Pisari, aflându-se la volanul unui autoturism, traversa zona unui post de pacificatori, instalat între localităţile oraşul Vadul lui Vodă şi satul Pârâta. Şeful postului de pază, sergentul Veaceslav Cojuhari, a tras un foc de avertizare în aer din arma din dotare AKS-47, însă, soldatul rus a împuşcat în spatele autoturismului, rănindu-l pe tânăr, care a decedat în spital, în aceeaşi zi. Autorităţile moldoveneşti au iniţiat o anchetă penală în acest caz, dar soldatul rus nu a fost reţinut, deoarece a fost transferat într-o unitate militară din regiunea Breansk, Federaţia Rusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor