Dmitri Rogozin revine în Moldova. Intenţionează să participe la deschiderea unei şcoli cu predare în “limbă moldovenească”

În perioada 4-5 octombrie, la Chişinău este aşteptat vicepremierul rus Dmitri Rogozin pentru a discuta despre aspectele colaborării economice dintre Rusia şi Moldova. Totodată, Rogozin urmează să observe şi inaugurarea unei şcoli cu predare în grafie chirilică din regiunea separatistă.
Dmitri Rogozin (Captură Foto)
Anişoara Chiriac
21.09.2016

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin revine la Chişinău pe 4 şi 5 octombrie pentru “a finaliza coordonarea foii de parcurs privind colaborarea comercială şi economică” dintre cele două ţări, a anunţat ambasadorul Federaţiei Ruse de la Chişinău, Farit Muhametşin.

Potrivit ambasadorului, programul lui Rogozin încă nu este finalizat, dar acesta aşteaptă să aibă o întrevedere cu omologul său moldovean Octavian Calmâc. Cei doi oficiali vor discuta despre agenda şedinţei comisiei interguvernamentale care va avea loc la Moscova în viitorul apropiat.

Totodată, unul dintre punctele de pe agenda lui Rogozin reprezintă şi participarea la deschiderea unei şcoli moldoveneşti în stânga Nistrului, în satul Taşlâc, raionul Grigoriopol, informează Europa Liberă. Şcoala cu predare în aşa-numita limbă moldovenească în grafie chirilică a fost construită în cadrul programului „Integrarea Eurasiatică”, program finanţat de Rusia şi monitorizat de vicepremierul Dmitri Rogozin.

Vizita reprezentantului special al preşedintelui Rusiei pentru Transnistria, Dmitri Rogozin coincide şi cu aşa-zisele alegeri prezidenţiale din regiunea separatistă.

Ultima vizită a lui Dmitri Rogozin în Moldova a avut loc în această vară, pe 5 şi 6 iulie. Atunci, venirea lui Rogozin la Chişinău a stârnit mai multe reacţii din partea societăţii civile, care s-a arătat nemulţumită de vizita lui în Republica Moldova. Preşedintele organizaţiei de unionişti, Vlad Bileţchi declara atunci că “Rogozin nu îşi are locul în Republica Moldova. Este o persoană care a instigat mereu la ură şi separatism teritorial”.

În plus, pe lângă protestele organizate cu ocazia sosirii lui Rogozin la Chişinău, mai multe entităţi unioniste au iniţiat şi o petiţie prin care cereau declararea lui Rogozin drept persoană non-grata în Moldova. “Dmitri Rogozin a declarat că Transnistria este o entitate economică şi spirituală mândră şi de sine stătătoare şi independentă, deci vizita lui este una umilitoare pentru noi”, se arăta în mesajul petiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor