Afaceristul Erbaşu critică dur eliminarea facilităţilor din construcţii: Acest domeniu a fost motorul care a oprit România să intre în recesiune
Cristian Erbaşu, proprietar al companiei Construcţii Erbaşu, dar şi preşedinte al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) şi Confederaţiei Antreprenorilor şi Investitorilor din România – CAIR, a declarat duminică, la B1 TV, că eliminarea facilităţilor fiscale din domeniul construcţiilor va afecta întreaga ţară, în condiţiile în care acest sector a fost motorul economiei româneşti.
“După cum ştiţi, facilităţile practic au fost eliminate în trei etape. Prima dată s-a redus plafonul de la 30.000 la 10.000. Apoi, în noiembrie 2023, facilitatea pe CAS s-a eliminat şi au rămas pilonul doi şi impozitul pe venit, ca facilitate în 2024. Am sperat ca această ultimă parte din facilităţi, care sunt de fapt nişte stimulente acordate de la 1 ianuarie 2019, am sperat că aceasta se va face la mijlocul sau chiar la sfârşitul anului 2025. S-a invocat prevederea din PNRR de eliminare a facilităţilor. În PNRR nu scrie chiar eliminarea facilităţilor din 2025, ci scrie începând cu 2025 până în 2028, aşa cum era în lege”.
De asemenea, Erbaşu a subliniat că facilităţile au fost oferite domeniilor IT, agricultură şi construcţii pentru că acestea au fost considerate strategice:
“De ce spun că au fost nişte facilităţi, acordate unui domeniu, ulterior şi agriculturii… pentru că aceste domenii erau strategice pentru ţară, pentru România. Atât timp cât îţi doreai să atragi fonduri europene, să faci infrastructura şi nu aveai lucrători, nu aveai specialişti, afecta nu numai domeniul construcţiilor, ci afecta întreaga ţară.
Dacă nu ai autostrăzi, nu ai spitale, nu ai şcoli, nu ai alte clădiri în care să îşi desfăşoare toţi activitatea şi aveai nevoie de lucrători pentru a dezvolta infrastructura ţării era o problemă de interest naţional. Asta a fost gândirea când s-au dat aceste facilităţi din 2019 până în 2028, pentru 10 ani de zile”.
Totodată, Erbaşu a afirmat că prin controversata “Ordonanţă trenuleţ”, practic, sunt “atinse breslele, inclusiv angajaţii la stat, inclusiv cei privaţi, IMM-urile, microîntreprinderile, deci nu puteau să facă excepţie agricultorii, constructorii şi IT-iştii”.
“Chiar dacă există un interes general şi, practic, părerea noastră rămâne aceea că ţara va suferi prin eliminarea acestor facilităţi.. s-a văzut anul trecut, odată cu eliminarea unei părţi a acestor facilităţi practic am avut pentru prima dată după cinci ani o descreştere în zona construcţiilor cu 5%, după ce un an de zile am avut creşteri spectaculoase”, a continuat el.
Nu în ultimul rând, Erbaşu a transmis că, în baza indicatorilor INS-ului, domeniul construcţiilor a fost, practic, “motorul care a ţinut România să nu intre în recesiune timp de cinci ani de zile”.