Preţurile ţiţeiului rămân aproape de maximele din ultimele 4 luni, pe fondul sancţiunilor impuse Rusiei

(Getty Images)
Redacţia
14.01.2025

Preţurile petrolului au scăzut marţi, dar au rămas aproape de maximele ultimelor patru luni, deoarece impactul noilor sancţiuni americane asupra petrolului rusesc a rămas în centrul atenţiei pieţei, transmite Reuters.

Contractele futures Brent au scăzut cu 28 de cenţi, sau 0,4%, la 80,73 USD pe baril până la 04:00 GMT, în timp ce cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) din SUA a scăzut cu 18 cenţi, sau 0,2%, la 78,64 USD pe baril.

Preţurile au sărit cu 2% luni, după ce Departamentul Trezoreriei SUA a impus vineri sancţiuni asupra Gazprom Neft şi Surgutneftegas, precum şi asupra a 183 de nave care comercializează petrol ca parte a aşa-numitei „flote fantomă” a petrolierelor ruseşti.

„Titlurile din jurul sancţiunilor petroliere ale Rusiei au fost motorul dominant pentru preţurile petrolului în ultima săptămână şi, combinate cu datele economice rezistente din SUA, dinamica mai strânsă a cererii şi ofertei a văzut un anumit impuls.

Preţurile iau o uşoară pauză astăzi. Având în vedere că preţurile au crescut rapid şi agresiv cu aproape 10% de la începutul anului, acest lucru determină o oarecare preluare a profiturilor, pe măsură ce apar riscuri de evenimente în jurul publicării viitoarelor date privind inflaţia din Statele Unite”, a declarat Yeap Jun Rong, strateg de piaţă la IG.

Indicele preţurilor de producţie (PPI) din SUA va fi publicat mai târziu în cursul zilei, iar datele privind indicele preţurilor de consum (CPI) vor fi publicate miercuri.

Miza este mare pentru cifrele de miercuri, unde orice creştere a inflaţiei de bază mai mare decât prognoza de 0,2% ar ameninţa să închidă uşa unor noi reduceri ale ratei dobânzii de către Federal Reserve în acest an.

Reducerea ratelor dobânzilor contribuie de obicei la stimularea creşterii economice, ceea ce ar putea susţine cererea de petrol.

„Recenta revenire la un maxim al ultimelor trei luni semnalează o îmbunătăţire a sentimentului, dar, deşi presiunile descendente generale s-au atenuat pentru moment, este încă nevoie de un catalizator mai puternic pentru a alimenta un trend ascendent mai larg şi susţinut”, a adăugat Yeap de la IG.

În timp ce analiştii se aşteptau în continuare la un impact semnificativ al noilor sancţiuni asupra preţurilor aprovizionării cu petrol rusesc, impactul fizic real ar putea fi mai mic.

„...Aceste sancţiuni au potenţialul de a elimina de pe piaţă până la 700k b/d de aprovizionare, ceea ce ar şterge surplusul pe care îl preconizăm pentru acest an. Cu toate acestea, reducerea reală a fluxurilor va fi probabil mai mică, deoarece Rusia şi cumpărătorii găsesc modalităţi de a ocoli aceste sancţiuni - în mod clar, va exista o presiune mai mare asupra navelor nesancţionate din cadrul flotei fantomă”, au declarat analiştii ING într-o notă.

Între timp, incertitudinea privind cererea din partea principalului cumpărător China ar putea atenua impactul unei oferte mai restrânse. Importurile de ţiţei ale Chinei au scăzut în 2024 pentru prima dată în două decenii în afara pandemiei COVID-19, au arătat luni datele oficiale.

„Se aşteaptă ca noile sancţiuni asupra petrolierelor ruseşti să aibă un impact asupra aprovizionării cu ţiţei a Chinei şi Indiei, deşi actorii cheie din aceste ţări încă evaluează situaţia juridică şi posibilele soluţii”, a declarat Philip Jones-Lux de la Sparta Commodities.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor