Federica Mogherini speră la începerea unei ”noi ere” a relaţiilor cu Rusia

Noul lider al politicii externe al UE, Federica Mogherini, 2 septembrie 2014
Noul lider al politicii externe al UE, Federica Mogherini, 2 septembrie 2014 (JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Uniunea Europeană vede semnele unei detensionări a situaţiei din Ucraina cât şi o abordare constructivă din partea Rusiei vizavi de mai multe subiecte, precum cel al războiului din Siria, ceea ce oferă speranţa unei ”noi ere” în relaţiile cu Moscova, a anunţat, joi, Înaltul Reprezentant al Comisiei Europene, Federica Mogherini, relatează Reuters.

Federica Mogherini a declarat că Ucraina a raportat ”semne limitate dar pozitive” în estul ţării, unde peste 4.700 de persoane au fost ucise de la începutul conflictelor dintre armata ucraineană şi forţele pro-ruse.

Aceasta a adăugat că a observat personal o atitudine mai cooperantă din partea Moscovei faţă de subiecte importante, precum conflictul din Siria sau negocierile nucleare din Iran.

”Situaţia din teren este puţin mai bună acum decât era în urmă cu mai multe săptămâni iar potrivit ucrainenilor există unele deschideri limitate dar importante”, a declarat aceasta. ”Am văzut direct că atitudinea rusă este diferită în unele privinţe… un mod definitiv mai deschis şi mai constructiv de cooperare”.

Mogherini a declarat că speră ca acest lucru va face parte ”dintr-o nouă eră vizavi de Rusia”, adăugând că asta rămâne de văzut.

Comentariile sale sunt în contrast cu afirmaţiile mai aspre ale cancelarului german Angela Merkel, care a declarat că Europa nu va lua în considerare ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei până când toate punctele planului de pace asumat la Minsk între Ucraina şi forţele separatiste nu vor fi implementate.

Intenţiile ruse

Ministrul de Externe leton Edgars Rinkēvičs va zbura către Kiev, vineri, şi apoi către Moscova, duminică, asumându-şi rolul de preşedintele al Consiliului Miniştrilor de Externe ai UE. Ministrul leton va testa ceea ce Mogherini a numit ”adevăratele intenţii” ale Rusiei, în timp ce liderii UE iau în considerare organizarea unui summit cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

Rinkēvičs, care s-a întâlnit joi cu Mogherini la Riga, a declarat că va merge într-o ”misiune de recunoaştere”. Discuţiile cu oficialii ruşi din ultima lună au arătat ”unele semnale” privind o nouă abordare a conflictului.

Mogherini a declarat că este încă neclar dacă merită să se organizeze summitul propus de preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, omologilor săi din Rusia, Germania şi Franţa.

Aceasta a declarat că vor continua discuţiile pentru a se vedea dacă întrunirea propusă de Poroşenko va avea loc.

Mogherini a declarat că Uniunea Europeană ar putea ridica toate sancţiunile economice sau doar o parte din ele, în funcţie de cooperarea Rusiei cu acordul de pace semnat în septembrie la Minsk.

Măsurile au fost aplicate cu scopul de a pedepsi Moscova pentru anexarea peninsulei Crimeea, în timp ce guvernele occidentale declară că există dovezi copleşitoare care arată că Rusia sprijină separatiştii din estul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe