Rusia va organiza exerciţii militare în zona arctică

Zona Arctica.
Zona Arctica. (Alexandra Kobalenko/Getty)

Flota Nordică a Rusiei va participa la exerciţii militare în zona arctică, a declarat Vadim Serga, purtătorul de cuvânt al Flotei Nordice.

Astfel, forţele navale ruse şi Brigada de Infanterie Marină Independentă vor efectua un antrenament special în 2015 pentru a se pregăti în vederea unor activităţi militare în zona arctică. Exerciţiile au ca obiectiv creşterea eficienţei personalului militar desfăşurat în jurul coastei Oceanului Arctic cât şi în alte zone arctice.

Bătălia pentru Polul Nord

În decembrie 2014, Rusia a dezvăluit o doctrină militară care avea ca prioritate şi protejarea intereselor naţionale din zonă arctică. Regiunea, despre care se crede că are rezerve vaste de petrol şi gaze, a intrat în atenţia altor naţiuni învecinate: Statele Unite, Canada, Norvegia şi Danemarca.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, în decembrie, că ţara sa nu plănuieşte să ”militarizeze” zona, dar că va lua măsurile necesare pentru a-şi asigura capabilităţile defensive în regiune.

În zona arctică a existat o bază militară care a fost abandonată în 1993, iar în septembrie 2013, Putin a luat decizia de a o redeschide. În luna octombrie 2014, Rusia a anunţat că va stabili o structură de comandă militară în regiunea arctică, până în anul 2017, iar până în 2015 se urmăreşte redeschiderea tuturor fostelor structuri sovietice de apărare din regiune.

"Mulţi sunt speriaţi de eforturile noastre din zonă arctică. Am spus de multe ori că vom acţiona numai în conformitate cu legea internaţională, aşa cum am procedat întotdeauna şi cum vom proceda şi pe viitor", a declarat Putin.

Potrivit gigantului energetic rus Rosneft, în zona arctică există 1,1 miliarde de tone de petrol şi 2 trilioane de metri cubi de rezerve de gaz, sub fundul mării.