Ucraina susţine că Rusia a plătit pentru atacul cibernetic asupra guvernului german
alte articole
Premierul ucrainean a învinuit joi serviciile de informaţii ale Rusiei pentru un atac cibernetic desfăşurat împotriva website-urilor guvernului german şi pentru care un grup ucrainean pro-rus şi-a asumat deja responsabilitatea.
Atacul de miercuri a avut loc înaintea unei întâlniri programate între premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk şi cancelarul german Angela Merkel. Grupul pro-Rusia a motivat atacul prin cererea ca Berlinul să nu mai susţină guvernul ucrainean.
“Recomand cu tărie ca serviciile secrete ruse să nu mai cheltuie banii contribuabililor pentru atacuri cibernetice împotriva Bundestagului şi a biroului cancelarului Merkel”, a declarat Iaţeniuk pentru canalul ZDF TV atunci când a fost întrebat dacă responsabilii pentru acest atac sunt hackeri pro-Rusia din Ucraina.
Atacul a inclus şi paginile de web ale cancelarului german şi ale Parlamentului german. Purtătorul de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibbert, a declarat că au fost luate contramăsuri dar acestea nu au reuşit să oprească atacul, care a dus la blocarea site-urilor de la ora locală 10 a.m. până în seara zilei de miercuri.
Într-o declaraţie pe website-ul său, un grup care îşi spune Cyber Berkut şi-a asumat responsabilitatea. Berkut este numele folosit de forţele de ordine ale fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, care a fost alungat de la putere după o serie de proteste violente în februarie 2013. Afirmaţia grupului nu a putut fi verificată.
Se crede că incidentul este primul atac prelungit reuşit împotriva website-urilor guvernului german. Zilnic aproximativ 3.000 de atacuri de acest gen şi aproximativ 5 dintre atacurile zilnice provin de la servicii străine de informaţii, a declarat recent şeful agenţiei germane de informaţii BfV.
Atacul cibernetic are loc după ce investigatorii americani au declarat că Nordul Coreean comunist a angajat, cel mai probabil, hackeri pentru desfăşurarea unui atac cibernetic masiv împotriva companiei Sony Pictures. La rândul său, Coreea de Nord a învinuit Statele Unite pentru “penele” de Internet suferite la scurt timp după atac.