Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş, finalizată. 350.000 de tone de gunoi vor fi depuse în vârf de munte
alte articole
Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş - una dintre cele mai frumoase zone montane din ţară - a fost finalizată în proporţie de 100%, în pofida controverselor şi protestelor ce au marcat proiectul, relatează Adevărul.
Odată groapa finalizată, Consiliul Judeţean Suceava pregăteşte documentaţie pentru a putea organiza o licitaţie în urma căreia să fie stabilit operatorul ce va administra acest depozit ce urmează să "adăpostească" până la 350.000 tone de deşeuri. Tot în viitorul apropiat urmează să fie proiectat şi realizat un drum care să facă legătura între depozitul ecologic de deşeuri şi DN 17.
Reamintim că în groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş s-au investit peste 27 de milioane de lei şi s-a insistat chiar dacă locuitorii din zonă sunt în continuare împotriva acestui proiect. Pentru a minimiza însă "impactul vizual" - despre poluare nu se vorbeşte - preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a hotărât să împrejmuiască groapa de gunoi de pe vârful Mestecăniş cu o lizieră de puieţi de tisă de talie mare, astfel încât românilor care tranzitează DN 17 să nu le sară în ochi faptul că o bucată mare de teren din vârf de munte a fost defrişat pentru a amenaja un depozit de deşeuri menajere.
Reamintim că în februarie a.c., Curtea de Apel Cluj a anulat hotărârea prin care Consiliul Local Pojorâta a dat în administrare nouă hectare de teren Consiliului Judeţean Suceava pentru construcţia, printr-un proiect european, a uriaşului depozit ecologic din Pasul Mestecăniş. Practic, Curtea de Apel Cluj a admis recursul declarat de mai multe persoane din Pojorâta faţă de o decizie pronunţată în 2015 de Tribunalului Suceava, când a fost respinsă acţiunea lor de anulare a Hotărârii CL Pojorâta - prin care s-a decis darea în administrare a nouă hectare de teren pentru construcţia unui depozit ecologic în zona Pasului Mestecăniş.
Cu toate acestea, în urmă cu două luni de zile, Consiliul Local al comunei sucevene Pojorâta a adoptat hotărârea privind transferul terenului de pe raza localităţii, pe care se află depozitul ecologic construit cu fonduri europene, în posesia Consiliului Judeţean Suceava.
Nemulţumiţi de cele întâmplate, locuitorii din Pojorâta vor acţiona din nou în instanţă hotărârea de Consiliu Local prin care cele nouă hectare de teren pe care a fost construită groapa de gunoi de la Pojorâta au fost transferate în posesia Consiliului Judeţean Suceava.
Articolul integral poate fi citit aici