Romsilva: Preţul lemnului de foc s-a dublat! Este efectul de bumerang al măsurilor contra tăierilor ilegale

Directorul General Romsilva susţine că, după ce guvernul a dat legi pentru a stopa tăierile ilegale, preţul lemnului de foc - sursă de încălzire pentru 3,5 milioane de gospodării - a sărit de la 200 la 400 - 450 de lei pe metru cub.
Ciprian Pahontu - Romsilva
Ciprian Pahontu - Romsilva (Mihut Savu / Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Preţul lemnului de foc s-a dublat faţă de anul trecut, pe fundalul măsurilor legislative luate de Guvern pentru stoparea tăierilor ilegale, a explicat, marţi, directorul General al Romsilva, Ciprian Pahonţu, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de publicaţia Focus Energetic.

Astfel, dacă lemnul de foc se vindea anul trecut cu circa 200 lei per metru cub, acum, în mediul rural, unde încălzirea e preponderent pe lemne, se vinde cu 400 - 450 lei/mc, scumpirea reprezentând efectul de bumerang al măsurilor luate de guvern pentru a stopa fenomenul tăierilor ilegale, susţine managerul Romsilva.

"3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc şi dacă până în acest an nu aţi auzit perturbanţe pe această aprovizionare a lemnului de foc a populaţiei, în această toamnă - iarnă ne trezim cu anumite perturbanţe pe piaţa lemnului de foc. Ele sunt generate, în primul rând, de înăsprirea legislaţiei privind legalitatea lemnului care se valorifică. Guvernul a luat în ultimul an mai multe măsuri privind limitarea tăierilor ilegale de lemn şi a vânzării de lemn ilegal pe piaţă. Aceasta a avut un efect destul de important, însemnând că, dacă anul trecut populaţia se aproviziona la un preţ mediu de 200 de lei pe metru cub, acum ce se întâmplă în spaţiul rural, cu preponderenţă, unde lemnul de foc are o importanţă deosebită în încălzirea locuinţelor, s-a ajuns la o dublare a preţului, undeva la 400-450 de lei", a declarat Pahonţu.

De asemenea, creşterea preţului lemnului de foc se datorează şi unei reglementări guvernamentale din noiembrie 2015 "care a bulversat piaţa lemnului în anul 2016", respectiv Romsilva nu a mai fost în poziţia de a pune direct pe piaţă lemn, ci a trebuit să-l ofere în integralitate agenţilor economici specializaţi în exploatarea lemnului, Romsilva fiind abilitată să pună în piaţă doar lemnul refuzat de agenţii economici în urma a două licitaţii.

Situaţia a fost analizată la nivel guvernamental şi s-au luat măsuri pentru a trece cu bine iarna, a mai precizat Pahonţu. Astfel, la finele lui august, Guvernul a luat o decizie importantă privind valorificarea lemnului în proprietatea statului. În urma acestei hotărâri, regia, care în primele luni ale anului a putut vinde pe piaţă 430.000 mc, urmează să iasă până la finele anului cu alte 450.000 mc.

Preţul lemnului vândut de regie a fost de 153 lei/mc. Nu toată lumea va putea însă cumpăra lemn de foc cu preţ avantajos de la Romsilva. Deşi regia administrează 49% la sută din pădurile României, deţine doar o cotă de 8% din piaţa lemnului de foc, cotă care urmează să crească la 14-15%. Mai mult, cetăţenii care vor să cumpere lemn de foc de la Romsilva nu o pot face decât adresându-se ocoalelor silvice ori, sunt zone unde astfel de ocoale nu există sau sunt la distanţe foarte mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne