România, fruntaşă în UE la capitolul mită pentru acces la servicii publice

Membrii a 29% dintre gospodăriile din ţara noastră au fost puşi în situaţia de a da mită pentru a avea acces la servicii publice, aceasta fiind cea mai mare rată înregistrată în UE.
Ana Ion
17.11.2016

alte articole

Corupţie, mită (Epoch Times România)
Ana Ion
17.11.2016

România deţine un nou record nedorit în topurile internaţionale. Potrivit unui raport al Transparency Internaţional (TI), aproape o treime din gospodăriile româneşti recurg la mită pentru a-şi facilita accesul la servicii publice, procentul fiind cel mai mare din statele Uniunii Europene, relatează Agerpres.

Concret, potrivit studiului realizat pentru Europa şi Asia Centrală, România a înregistrat cea mai mare rată dintre statele Uniunii Europene cu 29% la capitolul mită pentru accesarea serviciilor publice.

"Cele mai mari rate au fost înregistrate în Tadjikistan (50%), R.Moldova (42%), Azerbaidjan, Kîrgîzstan şi Ucraina (38%). , urmată de Lituania cu 24%", precizează organizaţia, potrivit căreia la nivel global, pe zona studiată, membrii uneia din şase gospodarii s-au regăsit în situaţia de a da mită contra accces la servicii.

Revenind la România, Transparency Internaţional notează că tinerii în general solicită o organizare socială în mediul public, dar şi cel de afaceri, care să nu mai condiţioneze accesul la servicii şi/sau carieră de existenţa unor mecanisme relaţionare. Pe de altă parte, semnalează faptul că instituţiile publice, dar şi companiile nu sunt performante în a genera un mediu real de integritate.

De asemenea, organizaţia mai atrage atenţia că în România, mai mult decât în alte ţări, victimele sunt intimidate să nu raporteze sau să protesteze împotriva corupţiei, de unde reiese faptul că mecanismul de sancţionare are limitări logistice sau de practică unitară, se menţionează în raport.

În consecinţă, Transparency Internaţional recomandă Guvernului să impună "mecanisme evaluabile participativ" de creştere a integrităţii publice în instituţiile administraţiei publice centrale şi locale. În ceea ce priveşte mediul de afaceri, organizaţia recomandă depăşirea conformării formale la anumite declaraţii de valori şi standarde şi internalizarea reală a acestora la nivelul operaţiunilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor