Grecia se află pe muchie de cuţit după un alt doilea vot prezidenţial eşuat

La o săptămână după ce premierul grec Antonis Samaras a eşuat sa îl împingă în faţa pe alesul său Stavros Dimas pentru funcţia de preşedinte ale ţării, în cadrul unui vot în Parlament care ar fi necesitat 200 de voturi pentru finalizarea alegerilor, nici cel de-al doilea vot prezidenţial nu a reuşit să asigure voturile necesare.
Andrei Popescu
24.12.2014

alte articole

Premierul grec Antonis Samaras. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
24.12.2014

La o săptămână după ce premierul grec Antonis Samaras a eşuat să îl împingă în faţă pe alesul său Stavros Dimas pentru funcţia de preşedinte al ţării în cadrul unui vot în Parlament care ar fi necesitat 200 de voturi pentru finalizarea alegerilor, nici cel de-al doilea vot prezidenţial nu a reuşit să asigure voturile necesare. Doar 168 de legiuitori l-au votat pe Dimas.

Aceasta înseamnă că este nevoie de o a treia rundă (finală) ce va avea loc săptămâna viitoare, în 29 decembrie, când partidul Noua Democraţie al lui Samaras trebuie să găsească (sau să mituiască) alte 12 voturi.

În caz contrar, Grecia va trebui să organizeze alegeri anticipate în cadrul cărora partidul de stânga Syriza – care se opune programului de salvare şi măsurilor de austeritate – se aşteaptă să câştige.

Acest lucru ar putea declanşa un val de evenimente care ar putea duce, cel puţin, la scoaterea Greciei din zona euro. Pentru unii analişti, instabilităţile din vara lui 2012 au reprezentat o oarecare indicaţie în acest sens.

Apoi, din nou, judecând după lipsa absolută a reacţiei de piaţă, se pare că nimănui nu-i mai pasă dacă Grecia face sau nu parte din zona euro şi/sau dacă randamentele obligaţiunilor europene periferice se comercializează la o valoare justă în comparaţie cu prima stabilită de Banca Europeană Centrală.

Între timp, premierul nu mai este sigur de planul său. “Sper ca la votul final pentru funcţia de preşedinte vom evita o catastrofă naţională”. Şi prin “catastrofă naţională”, Samaras se referă bineînţeles la a permite majorităţii să îşi exprime opinia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor