Politician suedez: România trebuie să ajute populaţia, în loc să construiască atâtea biserici

Europarlamentarul suedez, Jenny Sonesson.
Europarlamentarul suedez, Jenny Sonesson. (Captură.)

Politicianul suedez Jenny Sonesson, fostul consilier al Guvernului suedez, a afirmat, marţi, că România, o ţară cu probleme de sărăcie, ar trebui să ajute populaţia în loc să investească în biserici, relatează Mediafax.

Jenny Soneson aminteşte că a vizitat în primăvara, România pentru o discuţie cu Guvernul referitoare la folosirea fondurilor UE pentru combaterea sărăciei precizând că a observat multe sate în care condiţiile de trai erau precare.

În acelaşi timp, politicianul face observaţii la proiectul de construire a Catedralei Mântuirii Neamului, a cărui costuri de investiţii sunt aproximativ la 200 de milioane de euro, remarcând că resursele sunt alocate într-una ”dintre cele mai sărace ţări din Europa”.

Anul trecut, BBC a publicat un material prin care arăta că România, una din cele mai sărace ţări din Europa, construieşte o nouă biserică la fiecare trei zile, adăugând că există un oraş în care există o biserică de un milion de euro dar nicio creşă, policlinică sau cămin de bătrâni.

În acest context, Jenny Sonesson afirma că politicienii români pot ajunge dependenţi de susţinerea membrilor clerului în campaniile electorale.

Potrivit politicianului suedeze, ”în România există o criză umanitară în desfăşurare, care necesită o iniţiativă de tipul Planului Marshall”, adăugând că Uniunea Europeană „ar trebui să solicite României să accepte prezenţa unor echipe de experţi internaţionali”.

În finalul articolului, aceasta precizează că este inadmisibil ca ”milioane de cetăţeni UE să trăiască în disperare”, adăugând că, în cazul în care politicienii din România nu arată o dorinţă reală de schimbare, este necesară o discuţie cu privire la viitorul ţării în Uniunea Europeană.