Statele baltice se înarmează, de frica Rusiei

Avioane militare ruse.
Avioane militare ruse. (youtube.)

După anexarea Crimeei şi în urma manevrelor tot mai dese ale Rusiei la graniţele lor maritime şi aeriene, Estonia, Letonia şi Lituania, ţări care au fost un sfert de secol sub ocupaţie sovietică, se înarmează de teama unor noi revendicări teritoriale ale Moscovei. De la începutul lunii decembrie unităţile aeriene ale NATO interceptează în fiecare zi peste 30 de avioane militare ruseşti care survolează Marea Baltică.

Lituania şi-a pus armata în stare de alarmă după ce 22 de nave de război ruseşti au fost descoperite pe mare iar o corvetă înarmată s-a apropiat la cinci kilometri de apele sale teritoriale. Mai mult, în septembrie autorităţile de la Vilnius au cumpărat de la Polonia un sistem aerian anti-rachetă Grom pentru 34 de milioane de euro şi au anunţat că vor achiziţiona şi rachete anti-tanc în valoare de 16 milioane de euro de la SUA, scrie revista germană Spiegel.

În Estonia, ministrul Apărării Sven Mikser a semnat de curând cel mai mare contract de achiziţie de arme din istoria ţării. Ţara de 1,3 milioane de locuitori a cumpărat 44 de Panzere de tip CV90 şi 6 de tip Leopard de la Olanda, contra sumei de 138 milioane de euro. Mai mult, Estonia a comandat sisteme de rachete anti-aeriene Stinger din SUA în valoare de 40 de milioane de euro.

La rândul ei, Letonia a cumpărat în august 123 de vehicule militare din Marea Britanie pentru 48 milioane de euro şi a semnat în noiembrie un acord cu Norvegia în valoare de 4 milioane de euro pentru achiziţionarea a 800 de sisteme anti-tanc şi 100 de camioane.

Totuşi jurnaliştii germani scriu că armatele baltice nu ar putea să ţină piept singure Moscovei. Achiziţiile de armament ar fi menite pentru a ţine pe loc o eventuală ofensivă rusească până ar veni sprijin de la partenerii din NATO.

”În cel mai rău caz, dacă se produce o agresiune împotriva statelor baltice şi intră în vigoare planurile de apărare colectivă ale NATO, va dura până ce aliaţii vor reacţiona. Ţările baltice trebuie să poată ţină piept unui prim val de agresiune”, a explicat expertul militar lituanian Aleksandras Matonis pentru AFP.

Şi premierul eston Taavi Roivas a declarat în cadrul unei vizite făcute în SUA, mai ales pentru încheierea unor contracte pentru achiziţionarea de armament, că ”prezenţa NATO în Marea Baltică trebuie păstrată şi crescută”.

Cheltuielile militare totale ale celor trei state baltice s-au ridicat la 300 milioane de euro în şase luni, potrivit unui raport al Institutului leton pentru relaţii internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe