Grecia: Guvernul nu a ajuns la un acord cu Troica

Protest al profesorilor în 11 decembrie 2013  in Atena, Grecia
Protest al profesorilor în 11 decembrie 2013 in Atena, Grecia (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
17.12.2013

Negocierile care au avut loc între Grecia şi creditorii săi internaţionali, BCE, UE şi FMI, s-au sfârşit luni seară fără să se ajungă la un acord care să permită finalizarea dificilului audit al reformelor din această ţară, care este în curs de desfăşurare din luna septembrie, a informat ministrul elen al Finanţelor, Yannis Stournaras.

"Nu, încă nu există un acord", a precizat ministrul atunci când a fost întrebat de un jurnalist în ce priveşte rezultatul negocierilor asupra viitorului industriei de apărare EAS, care are datorii enorme.

Încheierea unui acord în această problemă este cheia pentru că UE şi FMI să valideze o tranşă de împrumut de un miliard de euro în cadrul celui de-al doilea plan de asistenţă financiara a Greciei.

În urma întrevederii avute cu premierul Antonis Samaras, Yannis Stournaras s-a declarat foarte pesimist în legătură cu şansele de deblocare a acestei sume cu prilejul reuniunii miniştrilor de finanţe din zona euro, programată miercuri la Bruxelles.

"Eurogrupul va decide, deci vom şti mâine seară", a precizat el, adăugând că "deblocarea acestei tranşe miercuri nu a fost niciodată avută în vedere".

Troica va reveni la Atena în ianuarie pentru a încerca să finalizeze celelalte puncte sensibile ale auditului trimestrial referitor la reforme, a adăugat Stournaras. Una dintre chestiunile delicate ale negocierilor, ridicarea moratoriului asupra ipotecilor imobiliare, a înregistrat 'un progres' în discuţiile cu Troica în ultima săptămâna, a subliniat ministrul Stournaras.

Problemele de pe agenda întâlnirii

Guvernul grec a prezentat săptămâna trecută în parlament un proiect de buget prin care se prevede că Grecia va înregistra anul următor o creştere economică de 0,6%, punând capăt unui perioade de şase ani consecutivi de recesiune.

Un alt subiect de dispută este mărimea deficitului bugetar în 2014, estimat de troikă la 1,5 miliarde de euro, în timp ce oficialii de la Atena susţin că suma va fi puţin mai mare de 500 de milioane de euro.

La ordinea de zi a fost şi noua taxă pe proprietăţile imobiliare, noi reduceri de personal în sectorul public, precum şi ritmul lent al privatizărilor.

Grecia va prelua preşedinţia UE

Yannis Stournaras, a declarat, luni, că era bine ca Grecia să ajungă la un acord cu creditorii internaţionali privind următoarea tranşă de ajutor înainte ca Atena să preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2014.

Săptămâna trecută, cancelarul german Angela Merkel declara că ar fi de preferat că Grecia să preia preşedinţia UE fără povara negocierilor cu privire la noua tranşă de împrumut.

Grecia va lua în primire preşedinţia rotativă a Uniunii Europene pe o perioadă de şase luni, începând cu 1 ianuarie 2014. Având în vedere situaţia de austeritate, Grecia ar urma sa cheltuiască aproximativ 30 de milioane de euro pe perioada cât va asigura preşedinţia UE, faţă de 60 - 80 de milioane de euro alocate în trecut, atunci când Atena a asigurat preşedinţia UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor