UE a sistat negocierile privind acordul de asociere cu Ucraina

Uniunea Europeană a sistat lucrările în vederea semnării unui acord de asociere cu Ucraina, deoarece nu există un angajament clar din partea preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna acest document, pe care l-a respins luna trecută.
Proteste antiguvernamentale în Ucraina (Brendan Hoffman / Getty Images)
Flori Mladin
15.12.2013

Uniunea Europeană a sistat lucrările în vederea semnării unui acord de asociere cu Ucraina, deoarece nu există un angajament clar din partea preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna acest document, pe care l-a respins luna trecută.

Bruxelles-ul a anunţat Ucraina că negocierile ar fi continuat dacă ar fi existat un "angajament clar în vederea unei semnări, (dar) n-a primit vreun răspuns" în sensul acesta, a declarat comisarul european pentru Extindere Ştefan Fule, într-un mesaj pe Twitter.

Uniunea Europeană a propus, joi, Ucrainei să pregătească un plan pentru implementarea unui eventual acord de asociere, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să-şi asume angajamentul "clar" că semnează acordul.

"Pe baza unui angajament clar al Ucrainei de semnare a acestui acord, pregătim o foaie de parcurs pentru implementarea documentului", a afirmat, conform AFP, Ştefan Fule, după întrevederea de la Bruxelles cu vicepremierul Serghei Arbuzov.

Fule a declarat că va analiza "în profunzime" toate problemele privind acordul, contestând "exagerările" care au circulat în legătură cu costul acordului de asociere pentru economia ucraineană. El a afirmat că este "important să privim cu luciditate beneficiile pe termen lung şi să nu considerăm" acordul "ca fiind un cost".

Apropierea de Rusia

Preşedintele Viktor Ianukovici a anunţat că suspendă semnarea Acordului de Asociere care trebuia să aibă loc la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius în perioada 28-29 noiembrie, renunţând la integrarea Ucrainei în Europa. Guvernanţii ucraineni au cedat presiunilor ruşilor, care doresc îndepărtarea Ucrainei de Uniunea Europeană şi apropierea de Rusia şi de Uniunea Vamală, în care Putin doreşte să readucă fostele ţări ex-sovietice. Preşedintele Ianukovici urmează să semneze marţi cu Vladimir Putin acordul de restabilire a relaţiilor comerciale între Ucraina şi Rusia

Această situaţie a generat proteste de mare amploare în Kiev şi în alte oraşe din ţară, care nu au mai avut loc de la revoluţia portocalie din 2004. De peste trei săptămâni mii de manifestanţii pro-europeni au ieşit în stradă, au ocupat Piaţa Independenţei şi apoi sediul primăriei, având loc incidente violente în care zeci de persoane au fost rănite de poliţiştii şi forţele speciale ale Ministerului de Interne.

Manifestanţii pro-europeni din centrul Kievului înţeleg că dacă pierd acum, se vor confrunta cu represiune şi represalii în ajunul alegerilor prezidenţiale. Potrivit unui sondaj realizat de fundaţia “Democratic Initiatives”, 72% dintre protestatari sunt pregătiţi să rămână în stradă atât cât este nevoie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor