În 1983 am fost aproape de al Treilea Război Mondial
alte articole
Un exerciţiu militar "prea realist" al NATO în Europa a fost interpretat de Moscova ca un posibil atac împotriva trupelor Pactului de la Varşovia şi aproape a declanşat un răspuns termonuclear, dezvăluie Guardian citând un document secret care a fost declasificat.
Kremlinul s-a speriat atât de rău încât a ordonat încărcarea, în zeci de avioane aflate în Germania de Est şi în Polonia, de arme nucleare tactice (mici, dar capabile de a opri înaintarea armatelor, ucigând mii de oameni). Rusia a dat ordin să se pregătească lansarea rachetelor balistice cu rază medie, 70 SS-20, şi a trimis mai multe submarine înarmate cu rachete cu focoase nucleare sub gheaţa de la Polul Nord, pentru a nu fi detectate de sateliţii de spionaj americani.
Guardian dezvăluie aceste lucruri citând documente declasificate referitoare la manevrele "Able Archer", în care, acum 30 de ani, au implicat 40.000 de soldaţi NATO. A fost relevată şi teroarea prim-ministrului Margaret Thatcher la aflarea ştirii. Thatcher a cerut Statelor Unite să nu mai repete o astfel de greşeală.
Problema, a explicat Peter Burt de la organizaţia britanică anti-nucleară "Nis", a fost că manevrele au fost organizate atât de bine că păreau mai realiste decât un atac real.
În Moscova, liderii forţelor armate sovietice de atunci au văzut 40.000 de soldaţi cu o mulţime de tancuri şi vehicule blindate trecând prin Europa de Vest, într-o mişcare extrem de bine coordonată - cu ajutorul unui nou sistem de comunicaţii criptate - prin care trupele "albastre" (NATO) interveneau în forţă pentru a apăra anumite ţări, cum ar fi Finlanda, Norvegia şi Grecia, de un atac al "portocaliilor" (Pactul de la Varşovia) inflitraţi în Iugoslavia unde o revoltă dăduse jos regimul mareşalului Tito.
Tensiunea care a alimentat şi care aproape a indus în eroare Moscova a fost cauzată şi de atmosfera acelor zile. În luna septembrie a aceluiaşi an, Uniunea Sovietică a doborât un avion civil sud-coreean cu 269 de persoane la bord, fără niciun avertisment, după ce avionul pătrunsese în spaţiul aerian sovietic din greşeală.
1983 a fost, de asemenea, anul în care preşedintele Ronald Reagan a ţinut celebrul discurs în care a numit URSS-ul "imperiul răului" şi a anunţat lansarea proiectului de apărare antirachetă numit "scut spaţial".