Protestatarii din Ucraina nu cedează

Proteste anti-guvernamentale în Ucraina
Proteste anti-guvernamentale în Ucraina (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)

Aproximativ 200.000 ucrainieni au umplut duminică străzile capitalei Kiev, în timp ce protestele au intrat în ce-a de-a patra săptămână consecutivă în care oamenii îşi manifestă nemulţumirea faţă de decizia preşedintelui de a refuza semnarea unui acord cu Uniunea Europeană.

Protestele anti-guvernamentale au început la sfârşitul lunii trecute după ce preşedintele Viktor Ianukovici a decis să nu semneze un acord comercial cu Uniunea Europeană şi a căutat în schimb legături mai strânse cu Rusia.

Marţi, Ianukovici a declarat că va semna acordul UE în primăvara anului viitor. Dar două zile mai târziu, oficialii ucraineni au anunţat că preşedintele va merge, marţi, la Moscova pentru a finaliza un acord comercial cu Rusia, fapt care a determinat duminică o manifestaţie masivă care a avut drept scop anularea acestei iniţiative.

Senatorii americani John Mccain şi Chris Murphy s-au alăturat duminică mitingului de protest şi au vorbit şi şi-au exprimat sprijinul pentru aceştia.

"Oameni din Ucraina, acesta este momentul vostru. Este vorba despre viitorul Ucrainei, viitorul pe care îl merită", a declarat Mccain. "Lumea liberă este cu voi, SUA este cu voi, şi eu sunt cu voi".

Autorităţile au anunţat sâmbătă că trei oficiali de la Kiev, precum şi şeful adjunct al Consiliului de Securitate Naţională, au fost investigaţi pentru raidul brutal al poliţiei din data de 30 noiembrie din Piaţa Independenţei, iar doi dintre aceştia au fost suspendaţi pe loc. Cu toate acestea, protestatarii nu sunt mulţumiţi. Ei cer ca oficialii de top să poarte responsabilitatea pentru acţiunile brutale, de la ministrul Afacerilor Interne, la primul-ministru şi preşedintele.

Parlamentarii din opoziţie vor încerca marţi să dea jos guvernul printr-un vot de neîncredere, o cerere cheie a protestatarilor.

"Respingând (guvernul) este minimul pe care opoziţia trebuie să-l facă pentru a pune capăt acestor proteste. Este foarte greu să ţii continuu sute de mii de oameni pe străzi. Oamenii obosesc, este frig, iar sărbătorile sunt aproape aici. Dar guvernul este, de asemenea, obosit şi încearcă să câştige timp, a declarat un analistul politic local Volodimir Fesenko, citat de USA Today.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe