Britanicii - elita culturală a Europei

(PETER MUHLY / AFP / Getty Images)

Britanicii petrec mai mult timp vizitând galerii sau mergând la operă decât vecinii lor de pe continent, indică un sondaj preluat de Daily Mail.

Potrivit sondajului Eurobarometru, realizat pe un eşantion de 27.000 de persoane de pe teritoriul Uniunii Europene, britanicii sunt mult mai avizi să citească o carte, mai conştienţi de istorie şi mai dornici să se bucure de evenimente culturale, cum ar fi spectacolele de balet şi teatru, decât media cetăţenilor din UE.

Astfel, Marea Britanie are una dintre populaţiile cele mai iubitoare de teatru din Europa, în condiţiile în care 39% dintre britanici susţin că au fost la o piesă în ultimele 12 luni - cu mult peste media UE de 28%.

De asemenea, aproape două treimi dintre britanici - 65% - au vizitat un monument sau un sit istoric pe parcursul ultimului an, prin comparaţie cu 54% dintre francezi şi cu 41% dintre italieni.

În plus, deşi Franţa s-a mândrit mult timp cu faptul că găzduieşte cele mai bune galerii de artă, doar 37% dintre francezi au declarat că au vizitat un muzeu sau o galerie anul trecut, comparativ cu 52% dintre britanici.

De asemenea, există mai multe şanse să găseşti locuri goale la operă în Italia, unde doar 17% dintre localnici au mers la un spectacol în ultimul an, comparativ cu 22% dintre britanici.

Nu în ultimul rând, 80% dintre britanici au citit o carte anul trecut, urmaţi de germani, cu 79%, în timp ce media UE a fost 68%.

Într-o Grecie afectată de criză, vizitele la monumentele istorice s-au prăbuşit la sub jumătate din media UE. De asemenea, atât în Grecia cât şi în Portugalia, ţări aflate în pragul colapsului economic şi politic, doar jumătate din populaţie a deschis o carte anul trecut.

Per total, sondajul arată că Marea Britanie urmează declinul la nivel european în ceea ce priveşte implicarea în artă şi literatură, în scădere cu 24% pe teritoriul UE în ultimii cinci ani din cauza crizei din zona euro. Cu toate acestea, Marea Britanie a înregistrat doar o scădere de două procente a numărului de persoane care participă la activităţi culturale, indică sondajul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură