Grecia: Violenţe în timpul manifestaţiilor din Atena

Vineri, capitala Greciei a fost tulburată de violenţele dintre miile de oameni care manifestau în memoria unui tânăr ucis de un poliţist în 2008 şi poliţie, conform AFP.
Grecia se pregăteşte pentru un marş de amploare, pentru a marca aniversarea revoltei studenţilor din 1973, care a ajutat la înlăturarea dictaturii militare din ţară (Matt Cardy / Getty Images)
P. P.
07.12.2013

Vineri, capitala Greciei a fost tulburată de violenţele dintre miile de oameni care manifestau în memoria unui tânăr ucis de un poliţist în 2008 şi poliţie, conform AFP.

Marea majoritate a manifestanţilor, formată din liceeni, studenţi şi sindicalişti de stânga, au purtat mai multe ciocniri violente cu poliţiştii care au utilizat gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimile.

Subiectul marşului a fost decesul unui tânăr în vârstă de 15 ani, Alexis Grigoropoulos, împuşcat de către un poliţist pe data de 6 decembrie 2008, incident ce a provocat la acea vreme mai multe revolte urbane care au accelerat starea de criză economică şi socială a Greciei.

Numărul persoanelor care au ieşit pe străzile din Atena a fost estimat de către autorităţi la aproximativ 2.000 de persoane, în timp ce organizatorii susţin că numărul manifestanţilor a ajuns la 5.000.

Printre sloganele scandate de tineri se aflau mesaje instigatorii precum „Poliţişti, asasini” şi „Lacrimile noastre vor reînvia furia”.

La finalul manifestaţiei, aproximativ 300 de tineri au aruncat spre poliţişti cu sticle, pietre şi alte obiecte. Forţele de ordine au declarat că aproximativ 10 persoane din grupul instigator au fost arestate. Printre cei reţinuţi s-au aflat şi doi jurnalişti care au fost eliberaţi în scurt timp.

Pe străzile din Salonic, manifestaţiile au fost relativ paşnice, numărul participanţilor fiind de aproximativ 800 de persoane.

Poliţistul vinovat de moartea tânărului din timpul incidentelor din 2008, Epaminondas Korkoneas, a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 2010, după ce s-a dovedit că a tras intenţionat cu arma asupra victimei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor