Criza de la greci deschide magazinele duminica

(photos.com)
Loredana Diacu
04.11.2013

Criza i-a împins pe greci să-şi schimbe obiceiuri vechi de mai bine de un veac. Magazinele, altădată închise duminica, trec la program prelungit.

La sfârşitul săptămânii trecute, magazinele din Grecia au rămas deschise duminică pentru eventualii clienţi, guvernul relaxând o restricţie veche de 100 de ani, în încercarea de a încuraja consumul mult scăzut ca urmare a crizei abătute peste greci. Comercianţii sunt însă sceptici că această măsura va aduce ceva bun. Problema nu este programul de lucru, ci bugetele strâmtorate ale consumatorilor, consideră micii întreprinzători greci.

Conform noilor reglementări adoptate de guvernul grec, la presiunile creditorilor internaţionali, magazinele universale din Grecia au dreptul să deschidă timp de şapte duminici pe an, în timp ce micile magazine vor putea deschide în fiecare duminică.

Anterior acestei decizii, comercianţii greci puteau lucra cel mult două duminici pe an, aceste reguli datând din 1908.

Guvernul speră că recenta decizie va încuraja consumul, va creşte competitivitatea şi va crea zeci de mii de locuri de muncă într-o economie cu un şomaj de 27%.

De asemenea, guernanţii greci mai trag nădejdea ca magazinele deschise să-i impresioneze pe membri delegaţiilor instituţiilor financiare internaţionale, care au sosit luni la Atena pentru o nouă evaluare a programului economic al Greciei, de care depinde aprobarea unei noi tranşe din acordul de finanţare externă.

"Într-o ţară care primeşte 18,5 milioane de turişti în fiecare an, care vrea să devină o destinaţie de weekend, este de neconceput ca magazinele să fie închise duminica", a declarat Notis Mitarakis, ministru adjunct al dezvoltării, citat de WSJ.

Optimismul guvernului nu este împărtăşit şi de comercianţi. După această primă duminică de muncă, mai mulţi retaileri au anunţat însă că încasările au mers prost :

"Nici măcar un client nu a intrat astăzi. Nu orele de lucru erau problema, ci dacă populaţia are bani sau nu", a comentat pentru Wall Street Journal proprietarul unui magazin de îmbrăcăminte din centrul Atenei.

De asemenea, programul prelungit de lucru i-a nemulţumit pe mulţi dintre comercianţii greci, puţin dispuşi să renunţe la ziua lor de odihnă, autorizată prin lege de mai bine de o sută de ani. Multe magazine au refuzat să-şi deschidă porţile şi în cea de a şaptea zi a săptămânii, printre ele numărându-se şi unele dintre cele mai mari lanţuri de supermarketuri din ţară, notează WSJ.

Asociaţiile patronale sunt de părere că singurul rezultat al deschiderii magazinelor duminica va fi creşterea cheltuielilor (regie, personal etc), fără a produce acea creştere a vânzărilor la care speră guvernanţii greci.

De asemenea, pentru mulţi greci, ziua de duminică este una rezervată familiei şi odihnei, aceştia nepărând foarte dornici de a renunţa la tradiţia timpului petrecut în familie pentru cumpărături.

Aşadar, deşi magazinele care au deschis duminică au oferit reduceri semnificative pentru a atrage clienţii, grecii nu s-au înghesuit la cumpărături. Printre puţinele persoane ieşite în această duminică la cumpărături în centrul Atenei s-au remarcat câteva sute de protestatari trimişi de sindicatul PAME, afiliat partidului comunist, şi de un sindicat al angajaţilor din retail, care se opun programului prelungit al magazinelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor