Grecia, calul troian al Chinei in Europa
Summit-ul G20 de joi de la Cannes, destinat sa fie o adunare de auto-felicitare la care liderii europeni s-ar fi laudat cu salvarea zonei euro, s-a transformat intr-o sesiune de panica in care se prefigureaza un colaps al guvernelor, pietelor, economiilor si a planurilor artizanele migaloase.
Prim-ministrul grec George Papandreou a declansat o cascada de crize politice si economice, care a coplesit liderii batranului continentului si a amenintat moneda comuna, euro.
In cele 24 de ore de dupa decizia surpriza de luni noaptea pentru organizarea unui referendum national inainte de a accepta termenii reducerii datoriei cu 100 de miliarde de euro si pachetul de salvare, Europa a urmarit nelinistita clatinarea guvernelor grec si italian, si o reactie furibunda a liderilor continentului european.
In Atena, mutarea lui Papandreou a dezlantuit haosul politic, dupa ce s-a constatat ca, in ciuda intalnirilor cu omologii sai din Germania, Anglia si Franta cu numai cateva zile inainte, a omis sa le comunice planul sau de a organiza un referendum in luna ianuarie. Chiar si ministrul sau de finante, Evangelos Venizelos, a fost prins complet nepregatit. A fost pe larg mediatizat faptul ca Venizelos a fost spitalizat, marti, cu dureri de stomac.
Liderii francez si german au tinut convorbiri telefonice furtunoase cu Papandreou, care a sosit in Franta miercuri pentru o intalnire aranjata in graba.
Vineri, Papandreou se confrunta cu un vot de neincredere care poate termina mandatul sau tumultuos - desi nu exista nici un partid de opozitie credibil, si o coalitie ar putea fi greu de controlat. Doi membri ai Partidului Socialist au demisionat marti, reducand majoritatea lui Papandreou la un singur loc. Oficiali seniori ai Cabinetului au cerut ca el a sa organizeze un guvern folosind partidele din unitate.
Adresandu-se cabinetul sau marti noaptea, Papandreou le-a spus ca un referendum este singura alegere. "Aceasta este traditia noastra democratica si cerem, de asemenea, sa fie respectata in strainatate. Si cred ca va fi respectata ", a afirmat Papandreou. O reuniune maraton cu cabinetul sau incheiata miercuri dimineata, a intrunit suportul unanim pentru referendum, care urmeaza sa aiba loc "cat mai curand posibil."
Putini ar fi de acord cu ideea de a cere aprobarea publica a pachetului de salvare mamut - ceea ce ar forta pe cei care detin obligatiuni sa-si reduca participatiile la jumatate si sa impuna un plan de rambursare strict, ceea ce ar afecta in continuare oportunitatile economice pentru alegatorii care s-au confruntat deja cu doi ani de austeritate dura.
Problema este ca salvarea trebuie sa fie impusa in cateva zile, nu saptamani, si o intarziere ar crea o situatie mult mai rea decat cea pe care alegatorii greci ar putea-o respinge. Grecia mai are doar cateva saptamani de functionare pana sa ramana fara bani in intregime, care implicit ar duce la un colaps al bancilor grecesti si o austeritate mult mai rea decat orice plan de salvare.
Nesiguranta in zona euro a crescut marti, cu bursele germana, britanica, greaca si italiana pierzand intre 5 si 7 la suta din valoarea lor in decurs de cateva ore si dobanda obligatiunilor in tari precum Italia ajungand la noi maxime. Ei si-au revenit oarecum dupa ce rapoartele media speculau ca proiectul de lege despre referendum nu ar putea obtine votul majoritatii necesare in parlamentul grec.
Dar daunele s-au extins dincolo de granitele Greciei, unde liderii europeni panicati au incercat sa gaseasca o modalitate de a preveni o propagare la nivel mondial a problemelor, in timp ce au tras de timp sperand ca Grecia sa isi dea acordul pentru pachetul de salvare - in cazul in care acesta ar avea loc de fapt.
Cancelarul justitiei al Marii Britanii, George Osborne, s-a ridicat uluit in Parlament pentru a anunta ca el nu avea idee de planul lui Papandreou, cu toate ca vorbise cu liderul grec in ziua precedenta.
"Nu exista nici o indoiala ca decizia prim-ministrului grec a creat incertitudine si instabilitate in zona euro", a spus el, "si ceea ce incercam sa facem este de a crea stabilitate si siguranta in zona euro."
Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei, a avertizat ca incercarea lui Papandreou, ar putea submina principiile pe care pretinde sa le sustina. "Oferirea deciziei oamenilor este intotdeauna legitima, dar solidaritatea tuturor tarilor din zona euro nu poate functiona decat daca fiecare consimte la eforturile necesare", a afirmat el.
Presedintele Bancii Mondiale Robert Zoellick a spus reporterilor: "Pentru mine pare o aruncare de zaruri".
Pentru majoritatea liderilor, mutarea a cauzat comutarea alarmanta a politicii interne in prim plan. Atat domnul Sarkozy cat si cancelarul german Angela Merkel se confrunta cu alegeri in curand care depind de succesul lor in stabilizarea Europei. Ziarele franceze au raportat ca ambitiile electorale ale lui Sarkozy au fost puse in pericol de micsarea liderului grec.
La summit, liderii G20 vor incerca sa convinga pietele - si investitorii chinezi de stat, care sunt curtati pentru investitii si imprumuturi - ca mai multe saptamani de incertitudine elena nu va trimite in colaps zona euro. Dar declaratiile lor au fost facute pe un ton in care nelinistea si furia la adresa lui Papandreou erau palpabile.
Asa stand lucrurile singura intrebare ar fi "Cui foloseste acest referendum?". Europei in niciun caz, SUA a avut deja de pierdut in urma instabilitatii europene prin falimente gen MF GLobal. Grecia iese din discutie. Singura tara care va castiga de pe urma unui sistem financiar instabil si a unei Europe cazute la pamant este China, care a facut deja investitii in Grecia in conditii extrem de controversate.