Graţierea lui Gică Popescu susţinută de Ponta, Antonescu şi Zgonea

Gheorghe Popescu
Gheorghe Popescu (Michael Steele / Getty Images)

Fostul căpitan al Naţionalei, Gică Popescu, unul dintre simbolurile fotbalului românesc, a fost găsit vinovat de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani şi condamnat marţi alături de Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea, în dosarul Transferurilor.

DNA i-a acuzat pe cei opt „grei ai fotbalului” că în anii 2000 şi-au însuşit peste 10 milioane de dolari din transferul unor jucători de fotbal şi nu au plătit 1,5 milioane dolari taxe datorate statului.

Societatea civilă şi politicienii au reacţionat la condamnarea lui Gică Popescu, iar pe internet se strâng deja semnături pentru graţierea acestuia.

„Gică Popescu, unul dintre simbolurile fotbalului românesc, nu trebuie să facă închisoare, alături de criminali şi violatori! Pentru toate bucuriile aduse milioanelor de români de-a lungul carierei sale impresionante, Gică Popescu merită să i se dea şansa iertării, prin graţiere. Haideţi să demonstrăm că ne preţuim valorile! Semnaţi petiţia prin care putem obţine graţierea lui Gică Popescu! Pentru că Legea graţierii este destinată unor astfel de cazuri”, se precizează în petiţia care a strâns deja peste 12.000 de semnături.

Dintre politicieni, preşedintele PNL, Crin Antonescu, premierul Victor Ponta şi preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea au anunţat că susţin graţierea lui Gică Popescu.

"Consider că sunt momente în care trebuie să învăţăm să ne preţuim simbolurile naţionale şi să luăm atitudine atunci când acestea traversează clipe dificile ale vieţii lor. Din punct de vedere personal, mă alătur demersului iniţiat de preşedintele clubului Dunărea Calafat cu privire la strângerea de semnături pentru graţierea marelui nostru fotbalist şi căpitan al Generaţiei de Aur, Gică Popescu. Precizez că fac această declaraţie în nume personal, având în vedere amintirea momentelor de bucurie şi de mândrie naţională pe care această personalitate le-a adus fiecărui român prin rezultatele obţinute sub culorile echipei naţionale de fotbal a României.

De asemenea, nu trebuie să uităm că Gică Popescu, de-a lungul întregii sale activităţi sportive, a fost un adevărat ambasador al României, făcând apreciat numele ţării noastre, acolo unde politicul nu reuşea. În acelaşi timp, prin calitatea pe care am avut-o ca ministru al Tineretului şi Sporturilor, sunt de părere că simbolurile sportului românesc trebuie susţinute şi apreciate şi după încheierea activităţii sportive. Am fost şi sunt un promotor al sportului în România, iar valori precum Gică Popescu sunt văzute ca modele pentru tineri.

Cred că Gică Popescu trebuie privit prin prisma rezultatelor şi beneficiilor pe care le-a adus României de-a lungul timpului, iar în asemenea momente ar trebui să fim solidari. Astfel, fac un apel la toţi cei care s-au bucurat şi s-au simţit mândri că sunt români atunci când Gică Popescu juca sub culorile echipei naţionale, să se alăture acestui demers de strângere de semnături pentru graţiere", se arată într-un comunicat de presă remis de Crin Antonescu.

Întrebat de jurnaliştii de la Gândul dacă susţine acest demers, premierul Victor Ponta a replicat: "Ca premier nu mă pot pronunţa. Ca simplu cetăţean al României, sigur că susţin cererea de graţiere".

Şi Valeriu Zgonea şi-a exprimat susţinerea pentru graţierea lui Gică Popescu: "Ca cetăţean al României, dacă va trebui să înaintăm o petiţie pentru graţiere individuală către preşedintele statului român, pentru Gică Popescu, personal, aş semna-o şi o s-o semnez, să ştiţi. Gică Popescu este prietenul meu. Am jucat fotbal împreună. Îl susţin sută la sută. Regret că justiţia nu are şi o componentă socială. E un simbol pentru mine, ca oltean. Îl apreciez şi sunt alături de familia sa".

Zgonea a subliniat că Gică Popescu "a făcut foarte mult bine României" şi că este cunoscut în toată Europa drept căpitanul Barcelonei.

"Este de o sută de ori mai cunoscut decât orice politician din România. Despre Gică Popescu, dacă te duci din Turcia până în Barcelona sau până în nordul Europei, toată lumea ştie că a fost căpitanul Barcelonei şi căpitanul echipei naţionale", a declarat Zgonea.

Tatăl fostului căpitan la Naţionalei, Costică Popescu, a declarat pentru Dolce Sport: "A aflat de la televizor că a fost condamnat. Am vorbit cu el la telefon, se ducea să se predea. I-am spus să fie tare, pentru că nu este primul care se află în situaţia asta, nu se va termina lumea cu el. Nu mi-a zis nimic de graţiere, dar dacă oamenii vor să-l ajute, să o facă atunci".

Între timp pe internet circulă şi o petiţie cu titlul „Stop graţierii lui Gică Popescu” care precizează: „Acum când tot mai multe voci cer graţierea fostului mare fotbalist Gică Popescu, noi, semnatarii acestei petiţii, sperăm că Preşedinţia României să nu dea curs acestei iniţiative deoarece considerăm că: ar decredibiliza actul de justiţie, s-ar crea un precedent periculos, în care reputaţia infractorului primează faptelor, greşelile se plătesc în aceeaşi măsură de către toţi cetăţenii. Gică Popescu va continua să rămână un simbol al performanţei sportive romaneşti şi sperăm să devină, de asemenea, un simbol al aplicării corecte a justiţiei”.

Şi preşedintele Noii Republici Mihail Neamţu s-a declarat împotriva graţierii: „Mike Tyson a făcut puşcărie pentru viol. Marion Jones, campioană olimpică la Sydney, a stat după gratii în SUA. Mă despart de prietenul Grigore Cartianu pe subiectul graţierii lui Gică Popescu. Caracatiţa mafiotă l-a prins... Meritele profesionale nu pot reprezenta o compensaţie pentru faptele sale de corupţie. Românii nu ar trebui să regrete decizia instanţei, ci faptele care l-au adus pe fostul căpitan al echipei naţionale după gratii sau asocierea cu personaje mizerabile de teapa fraţilor Becali. Prin sport, Gică Popescu ne-a bucurat. Prin furt, tot el a trădat încrederea şi a întinat imaginea României”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne