Dosarul Transferurilor. Toţi greii fotbalului vor intra la închisoare

George Copos, finanţator echipa de fotbal Rapid Bucureşti
George Copos, finanţator echipa de fotbal Rapid Bucureşti (Epoch Times România)

Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat marţi în „Dosarul Transferurilor”, în care opt "grei" ai fotbalului sunt acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani. Cei opt, Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea şi-au aflat pedepsele.

George Copos a fost condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare cu executare, Mihai Stoica a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, Cristi Borcea la 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, Ioan Becali la 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, Victor Becali la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, Jean Pădureanu la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, Gică Popescu la 3 ani şi o lună de închisoare cu executare şi Gigi Neţoiu la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.

DNA i-a acuzat pe cei opt că în anii 2000 şi-au însuşit peste 10 milioane de dolari din transferul unor jucători de fotbal. În plus, aceştia sunt acuzaţi că nu au plătit 1,5 milioane dolari taxe datorate statului. Cei opt au fost condamnaţi în 2012, iar pedepsele date au fost extrem de dure: Borcea - 7 ani de închisoare, Copos - 5 ani, Mihai Stoica - 4 ani, Giovanni Becali - 8 ani, Victor Becali - 7 ani, Gică Popescu - 3 ani cu suspendare, Neţoiu - 3 ani cu suspendare, Pădureanu - 3 ani cu suspendare. În mai, conform Gândul, Curtea Supremă a decis în recurs ca dosarul să fie rejudecat de Curtea de Apel Bucureşti.

De la 1 februarie 2014 au intrat în vigoare noile Coduri Penale, cu pedepse mult mai blânde şi termene de prescripţie mai scurte pentru infracţiuni.

Pe 10 februarie, în ultima depoziţie, cei opt inculpaţi şi-au susţinut nevinovăţia în faţa completului de doi judecători al Curţii de Apel Bucureşti, menţionând însă că ar fi de acord cu prestarea de muncă în folosul comunităţii, ca alternativă la pedeapsa cu închisoarea.

În 2008, DNA i-a trimis în instanţă pe Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu şi Gheorghe Popescu, acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. În acelaşi dosar, au mai fost formulate acuzaţii asupra lui Gigi Neţoiu, pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, Cristian Borcea, Ioan Becali şi Victor Becali, acuzaţi pentru înşelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Din informaţiile oferite de DNA reiese că cei opt inculpaţi au prejudiciat statul cu aproximativ 1,5 milioane de dolari iar alte patru cluburi de fotbal au fost private de peste 10 milioane de dolari. O parte din banii obţinuţi în urma transferurilor ar fi fost ”spălaţi” prin intermediul mai multor firme off-shore. Au fost vizate 12 transferuri efectuate de cluburile Dinamo Bucureşti, Oţelul Galaţi, Rapid Bucureşti şi Gloria Bistriţa cu mai multe cluburi din străinătate în anii 1999 – 2005.

Din rechizitoriu reiese că o parte din banii obţinuţi din transferuri au fost viraţi direct în conturile personale a lui Copos, Borcea, fraţii Becali, Popescu, Neţoiu şi Pădureanu, fără justificare.