Zi decisivă pentru Ponta. Curtea Supremă judecă dosarul în care este acuzat de plagiat. UPDATE

Curtea Supremă va judeca luni dosarului de plagiat al premierului Victor Ponta, după ce la ultimul termen din proces, atât premierul cât şi denunţătorii săi, Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru, au lipsit.
Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
03.03.2014

UPDATE - Procurorul de şedinţă, reprezentantul Parchetului General condus de Tiberiu Niţu solicită respingerea cererii de redeschidere a dosarului.

***

UPDATE - Avocatul premierului solicită respingerea cererii ca inadmisibilă pentru că cei trei petenţi nu ar avea calitatea necesară să formuleze o astfel de contestaţie.

***

UPDATE - Adrian Papahagi a declarat la ieşirea din sala de judecată: „Am ieşit de la ICCJ. În chestiunea plagiatului lui Ponta, am pledat în faţa completului de judecată pentru desfiinţarea rezoluţiei de NUP, pe care o consider nelegală şi netemeinică. Fapta (cartea plagiată) există, iar decizia de NUP se bazează în principal pe expertizele ORDA şi CNATDCU, instituţii influenţate politic (expertul ORDA a fost promovat, iar comisia de etică a ministerului a fost influenţată de ministrul de la acea vreame, Liviu Pop). Sper că judecătorii vor da unda verde începerii urmăririi penale şi că noul procuror va recurge la expertize realmente independente. Să remarcăm însă că Ponta şi-a creat o plasă de siguraţă: în noul Cod Penal, art. 141 din legea 8/1996 a fost modificat, precizând că "împăcarea înlatură răspunderea civilă". Cu alte cuvinte, chiar dacă va începe urmărirea penală, Ponta nu riscă o condamnare”.

***

Curtea Supremă va judeca luni dosarului de plagiat al premierului Victor Ponta, după ce la ultimul termen din proces, atât premierul cât şi denunţătorii săi, Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru, au lipsit. Decizia Instanţei Supreme va fi definitivă.

Iniţial, procurorii au decis să nu înceapă urmărirea penală pe numele premierului, dar Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru au contestat în instanţă supremă soluţia dată de Parchetul General, aceasta fiind ultima cale de atac faţă de rezoluţia procurorilor. Motivul invocat de avocatul celor trei denunţători a fost că procurorul de caz a administrat probe fără să înceapă urmărirea penală şi a preluat integral expertizele Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), structură aflată în subordinea Guvernului.

Denunţătorii au anunţat că vor cere alte expertize decât cele făcute de structurile din subordinea Guvernului.

Avocatul denunţătorilor a solicitat infirmarea soluţiei de NUP, redeschiderea dosarului de plagiat, începerea urmăririi penale pe numele premierului şi administrarea legală a probelor propuse.

În 22 august 2012, Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru au făcut denunţul în acest caz la Parchetul instanţei supreme. Aceştia au afirmat că din totalul de 292 de pagini ale lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", publicată de Editura Universul Juridic în 2010, lucrare avându-i ca autori pe Victor Ponta şi Daniela Coman, "un număr de 113 pagini nu constituie o operă de creaţie originală proprie, ci reprezintă o însuşire frauduloasă a produsului de craţie intelectuală a patru autori".

Conform articolului 141 din Legea nr. 8/1996, "constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la cinci ani sau cu amendă de la 25.000.000 lei la 500.000.000 lei fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunoştinţa publică o operă sub un alt nume decât acela decis de autor".

„Furtul prezintă şi reprezintă mereu un pericol social. Plagiatul lui Ponta - o găinărie intelectuală - trebuie pedepsit pentru a stârpi obrăznicia celorlalţi hoţi din mediul academic. Mâine voi pleda în faţa judecătorilor de la Înalta Curte”, a declarat duminică Mihai Neamţu.

„Am încredere că judecătorii Înaltei Curţi vor da undă verde urmăririi penale a plagiatorului Ponta. Luni, Ponta ar trebui să urmeze exemplul plagiatoarei Duminică”, declarat Adrian Papahagi.

Prezent luni la Înalta Curte, Papahagi a remarcat: „O prima observaţie la Înalta Curte, aşteptând să ne vină rândul: procurorii şi judecătorii sunt tineri şi infinit mai bine pregătiţi decât avocaţii apărării. Vin zile grele pentru infractorii din România”.

Ce poate nu ştie domnul Papahagi este că preşedintele completului este Simona Neniţă, soţia fostului avocat al lui Cătalin Voicu, Dinu Mihai.

Un scenariu fulminant

Conform Constituţiei, dacă împotriva prim-ministrului s-a declanşat urmărirea penală pentru vreo infracţiune, atunci, la sesizarea procurorilor, preşedintele României are dreptul să-i retragă premierului mandatul. Dacă se întâmplă un asemenea eveniment, atunci este apanajul preşedintelui de a investi o persoană, din orice partid – pentru că prin desfiinţarea USL nu mai există o majoritate câştigătoare rezultată din alegeri –, cu rolul de a forma viitorul Guvern. Dacă de două ori este respinsă propunerea prezidenţială, automat trebuie organizate alegeri parlamentare anticipate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor