Dan Radu Ruşanu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al ASF

Radu Ruşanu
Radu Ruşanu (Epoch Times România)

Dan Radu Ruşanu, în prezent arestat pentru 30 de zile în dosarul Carpatica - ASF, şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Anunţul a fost făcut miercuri de prim-vicepreşedintele Autorităţii, Daniel Dăianu, la audierile din Comisia pentru buget-finanţe din Senat care anchetează activitatea ASF. El a spus că fost informat de decizia lui Ruşanu în jurul orei 11.00.

Dan Radu Ruşanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, fiind acuzat de infracţiunile de favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor. Ruşanu este suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul de ordonanţă guvernamentală de urgenţă privind ASF şi ar fi acceptat "protejarea frauduloasă" a intereselor SC Carpatica.

Conform DNA, pentru a-şi numi persoane de încredere în cadrul consiliului ASF şi a favoriza Carpatica, Ruşanu a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea „caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup", s-a arătat într-un comunicat de presă de marţi al DNA. Practic, Ruşanu ar fi cel ce a întocmit, de fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă, introducând un criteriu de incompatibilitate care să-l dea jos pe vicepreşedintele ASF, Daniel Tudor, în vederea înlocuirii acestuia cu Mîrzac Marian, de asemenea inculpat în acest dosar.

Mai mult, Ruşanu ar fi reuşit să mute dreptul de decizie asupra declanşării de controale inopinante la societăţi de asigurări sub autoritatea sa exclusivă, "îngrădind astfel atribuţiile vicepreşedinţilor sectoarelor supravegheate, care se presupune că aveau competenţele să decidă oportunitatea instituirii unor astfel de controale", au mai arătat procurorii.

În acest mod, Ruşanu a urmărit şi a obţinut foloase necuvenite, prin încălcarea normelor de drept, aducând vătămări, atât ASF, care, ca organism administrativ autonom de specialitate, trebuie să funcţioneze, guvernat de principiul transparenţei instituţionale, au precizat procurorii DNA.

Reamintim că în urma declanşării scandalului Carpatica - ASF, a ieşit la iveală că zeci de angajaţi ai instituţiei sunt neveste şi copii de politicieni, plătiţi cu salarii de mii de euro lunar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne