Goujian: Veche sabie chineză sfidează trecerea timpului

Sabia Goujian (Siyuwj/CC BY)
Bryan Hilliard
31.12.2015

Universul este plin de mistere care schimbă cunoştinţele noastre actuale. În colecţia ''Dincolo de Ştiinţă'', Epoch Times adună poveşti despre aceste fenomene ciudate cu scopul de a stimula imaginaţia şi de a deschide posibilităţi necunoscute până acum. Sunt ele adevărate? Dumneavoastră decideţi.

În urmă cu 50 de ani, într-un mormânt din China a fost descoperită o sabie neobişnuită, ale cărei proprietăţi i-au uimit pe arheologi şi cercetători. Deşi făurită acum mai bine de 2000 de ani, sabia era neatinsă de rugină iar arheologul care a îndrăznit să-i testeze ascuţimea tăişului pe un deget a udat metalul cu sânge. În pofida vechimii sale, sabia părea neatinsă de scurgerea timpului.

Pe lângă calitatea sa cu totul excepţională, lucrătura sabiei era deosebit de migăloasă, lucru uimitor având în vedere timpul când a fost făurită. Considerată o comoară în China, sabia are pentru poporul chinez aceeaşi valoare pe care Excalibur, celebra sabie a regelui Arthur o are pentru vestici.

Descoperirea sabiei Goujian

În 1965, arheologii au descoperit 50 de morminte în provincial Hubei, la circa 7 kilometri de ruinele din Jinan, capitala vechiului stat Chu. În timpul excavării acestora, arheologii au descoperit în jur de 2000 de artefacte, printre care şi sabia Goujian.

Potrivit şefului echipei de arheologi care s-a ocupat de excavarea mormintelor, sabia a fost descoperită într-o cutie de lemn închisă aproape etanş, aşezată lângă un schelet. Arheologii au fost profund uimiţi când au văzut-o. Odată scoasă din teacă, sabia a înfăţişat vederii o lamă neatinsă de rugină, deşi a zăcut sub pământ timp de două milenii.

Săbiile Jian

Sabia Goujian este una dintre cele mai vechi săbii Jian – un tip de săbii drepte, cu două tăişuri – descoperite până acum. Săbiile Jian sunt printre cele mai vechi tipuri de săbii din China şi sunt asociate cu mitologia chineză. Săbiile de tip Jian sunt cunoscute de chinezi ca având reputaţia celor mai stilate săbii şi sunt considerate una dintre cele patru arme de importanţă capitală, alături de baston, suliţa şi sabia curbată.

Relativ scurtă în comparaţie cu alte săbii vechi, sabia Goujian este făurită din bronz cu o mare concentraţie de cupru, ceea ce o face mai flexibilă şi mai puţin susceptibilă să se spargă. Muchiile conţin mai mult staniu decât restul sabiei, ceea ce le face mai dure şi mai tăioase vreme îndelungată. Metalul mai conţine şi o mică cantitate de oţel, plumb, precum şi sulfură şi sulfat de cupru, în proporţie ridicată, ceea ce face sabia rezistentă la rugină. Gravuri negre "ţes" o plasă de romburi pe ambele feţe ale sabiei iar mânerul este încrustat cu turcoaze şi cristale albastre.

Sabia are o lungime de 55,7 centimetri (din care 8,4 cm reprezintă mânerul). Lama are o lăţime de 4,6 centimetri, iar greutatea sabiei este de 875 gr.

Inscripţia de pe sabie

Pe o latură a sabiei au fost inscripţionate două coloane de text, având în total opt caractere, scrise în chineza veche. Scrierea, cunoscută ca “鸟虫文 (tradus mot-a-mot, păsări şi viermi) este dificil de citit. Iniţial, au fost descifrate doar şase din cele opt caractere “越王” (Regele din Yue) şi “自作用剑” (a făcut această sabie pentru folosinţa (sa) personală). Cele două caractere care nu au fost încă descifrate reprezintă, probabil, numele regelui.

Identitatea regelui care a deţinut sabia a stârnit dezbateri aprinse printre arheologi şi specialiştii în chineza veche.

Statul Yue a existat în perioada (510 î.e.n – 334 e.n) şi a fost condus de nouă regi. După circa două luni de dezbateri, experţii au ajuns la concluzia că primul stăpân al sabiei a fost regele Goujian (496 – 465), ceea ce ar însemna că sabia are o vechime de 2500 de ani.

Goujian a fost un faimos rege chinez care a domnit asupra statului Yue în Perioada Primăverii şi a Toamnei (771 – 476 î.e.n.), perioadă marcată de haos în timpul dinastiei Zhou şi al cărei nume vine de la Analele cu aceeaşi denumire. Perioada Primăverii şi a Toamnei a fost renumită pentru expediţiile sale militare. Specificul vremii a dus la perfecţionarea armelor până la punctul în care acestea au devenit incredibil de rezistente şi periculoase. Forjarea armelor dura ani de zile, însă acestea rezistau apoi secole de-a rândul.

Povestea regilor Goujian şi Fuchai (regele statului Yu), care s-au luptat pentru supremaţie în zonă, este faimoasă în întreaga China. Chiar dacă regatul lui Goujian a fost iniţial înfrânt de statul Wu, 10 ani mai târziu Goujian şi-a condus armata spre victorie.

Proprietăţi unice

Mulţi cercetători s-au întrebat cum de sabia a putut scăpa neatinsă de rugină deşi a stat îngropată într-un mediu umed timp de mai bine de 2000 de ani şi cum au fost gravate delicatele decoraţiuni ce împodobesc arma. Sabia lui Goujian este şi astăzi la fel de ascuţită ca în zilele când a fost făurită, iar lama sa nu a fost întinată nici măcar de un singur strop de rugină.

Cercetătorii au analizat mici fragmente din bronzul sabiei, animaţi de speranţa că vor reuşi să descopere un mod de a replica tehnologia prin care a fost creată arma. Au descoperit că sabia este rezistentă la oxidare datorită sulfatării metalului. Aceasta, plus etanşeitatea tecii au făcut ca sabia să fie găsit într-o stare atât de bună.

Cercetările au mai relevat că în timpul Perioadei Primăverii şi a Toamnei, fierarii din statele Wu şi Yue ajunseseră la un asemenea nivel de măiestrie încât învăţaseră să încorporeze aliaje anti-rugină in săbiile lor, astfel încât acestea să reziste timp de milenii, fără ca rugina să muşte din ele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor