Artefactul ”Ciocanul lui Thor” rezolvă misterul amuletelor vikinge

O amuletă înfăţişând Ciocanul mitic al lui Thor
O amuletă înfăţişând Ciocanul mitic al lui Thor (Shutterstock)

Descoperirea unui artefact viking din secolul zece, care seamănă cu legendarul Ciocan al lui Thor, a rezolvat un mister străvechi ce învăluia peste 1.000 de amulete antice descoperite pe întinsul Europei de Nord, conform Discovery News.

Relicvele, cunoscute ca amuletele Mjollnir, par să reprezinte ciocane, atribuite de istorici zeului nordic Thor. Totuşi, acest lucru nu poate fi concluzionat cu certitudine deoarece formele amuletelor nu erau exacte şi nici una dintre acestea nu conţinea inscripţii care să le dezvăluie identitatea.

Totuşi, un pandantiv similar a fost descoperit în Kobelev, pe insula daneză Lolland, fiind primul având o inscripţie. Textul runic se citeşte astfel: ”Hmas x is”, şi se traduce ”acesta este un ciocan”. Turnat în bronz şi acoperit cu argint, cositor şi aur, amuleta veche de 1.100 de ani arată că mitul lui Thor influenţa profund bijuteriile vikingilor.

”Acesta este singurul pandantiv în formă de ciocan cu o inscripţie runică. Ne spune că (pendantele) descriu de fapt ciocane”, a declarat Henrik Schilling, un purtător de cuvânt al Muzeului Naţional din Danemarca.

Potrivit mitologiei nordice, Thor era zeul ce mânuieşte un ciocan asociat cu tunetul, fulgerul, furtunile, stejarii, puterea şi protejarea umanităţii şi, de asemenea, cu vindecarea, consacrarea şi fertilitatea. Thor este un zeu proeminent, menţionat în istoria înregistrată a popoarelor germanice, de la ocuparea regiunilor din Germania de către romani, la expansiunile triburilor în timpul Perioadei de Migraţie, şi perioada de popularitate crescută din timpul Epocii Vikingilor, când, în timpul procesului de creştinare a Scandinaviei, amuletele Mjollnir erau purtat în semn de sfidare. Prenumele nordicilor păgâni ce conţin numele zeului îi dovedesc popularitatea.

Având un ornament intercalat pe o parte a capului de ciocan şi o inscripţie runică mică pe cealaltă parte, se crede că nou descoperita amuletă Mjollnir a fost făcută de un meşteşugar local. Fragmentele unor ace de argint şi tiparul folosit la crearea amuletelor indică faptul că bijuteria a fost produsă în atelierul unui argintar de pe insula Lolland.