Amerindienii au comunicat cu chinezii antici?Ilustraţii cu un bărbat chinez şi un nativ american din secolul al 18-lea sau al 19-lea, artistul necunoscut.
Ilustraţii cu un bărbat chinez şi un nativ american din secolul al 18-lea sau al 19-lea, artistul necunoscut. (Wikimedia Commons; editat de Epoch Times)

Cercetătorii cred că amerindienii provin dintr-un popor care a călătorit de-a lungul a ceea ce este cunoscut în prezent ca Strâmtoarea Bering, între Siberia şi Alaska, cu aproximativ 10.000 de ani în urmă. La acea vreme, nivelul apelor era redus şi s-a creat o punte terestră care a făcut posibilă trecerea. Se crede că din momentul formării acelei punţi până în preajma anului 1.000 d.C., când au sosit vikingii, nicio expediţie nu a adus exploratori sau colonişti din Lumea Veche în Lumea Nouă.

Totuşi unii cercetători susţin că anumite artefacte enigmatice, precum şi rezultatele unor recente studii asupra ADN-ului amerindienilor, ar putea sugera un contact între China antică şi America de Nord.

John A. Ruskamp Jr., un analist cercetător, a comparat hieroglifele amerindienilor cu pictogramele chinezilor antici, descoperind ceea ce el spune că ar fi o similitudine a celor două scrieri. Hieroglifele şi pictogramele datează dintr-o perioadă existentă la mult timp după formarea Strâmtorii Bering şi cu mult timp înaintea contactului dintre culturile chineză şi amerindiană. Geneticianul dr. Donald Yates a studiat ADN-ul amerindian, descoperind ceea ce el consideră a fi legături genetice cu coloniştii din perioadele istorice ale Chinei antice sau medievale.

Yates a introdus ipotaza că genealogia amerindienilor nu este atât de simplă precum se credea. El susţine că strămoşii amerindienilor de astăzi s-ar putea să nu fi venit în cadrul unei singure migraţii şi crede că şi alte ambarcaţiuni s-ar putea să fi ajuns pe ţărmurile Lumii Noii, transportând exploratori necunoscuţi pentru istoricii de astăzi.

În continuare vom arunca o privire scurtă asupra unora dintre descoperirile lui Ruskamp şi Yates.

Hieroglife amerindiene comparate cu pictogramele chineze

Ruskamp a folosit Indexul Jaccard al Similarităţii pentru a compara hieroglifele amerindienilor cu pictogramele chinezilor. Acest index a fost dezvoltat de botanistul Paul Jaccard în secolul al 19-lea şi este folosit pentru a compara, din punct de vedere statistic, similaritatea şi diversitatea în cadrul seturilor de mostre.

Pe website-ul său, Ruskamp a prezentat o listă de 53 de perechi de pictograme-hieroglife. Folosind Indexul Jaccard, el a calculat că în toate cele 53 de perechi există şanse de peste 95% ca hieroglifele să se potrivească cu pictogramele. Cu alte cuvinte, şansele ca hieroglifele să se fi format independent – şi că este doar o coincidenţă faptul că ele se aseamănă cu pictogramele – sunt mai mici de 5%, conform descoperirilor lui Ruskamp. În majoritatea cazurilor, şansele sunt mai mici de 1%.

O hieroglifă descoperită în New Mexico, de exemplu, reprezintă o prezicere tradiţională chineză (făcută prin utilizarea unui oracol din oase), a scris Ruskamp într-un articol publicat pe website-ul său. Hieroglifa din New Mexico, dacă este interpretată folosind pictogramele antice chineze, ar însemna: “Perioada următoare de 10 ani va fi favorabilă”. Ruskamp a studiat pentru un timp îndelungat mai multe perechi de hieroglife-pictograme şi îşi continuă cercetările.

“Este un exemplu clasic al unei ere chineze a divinaţiei (prezicere a viitorului - n.r.) când se folosea un oracol din oase. Prezenţa unui astfel de mesaj în America de Nord indică faptul că poporul asiatic antic a fost prezent pe continentul american în preajma anului 1000 î.Hr., ţinând cont că oracolul din oase a devenit tot mai puţin utilizat în această perioadă şi doar în 1899 d.Hr. a fost redescoperit şi descifrat ulterior în China”, a scris Ruskamp. “Prin urmare, aceste hieroglife vechi nu au putut fi create decât de exploratorii antici chinezi la scurt timp după sfârşitul Dinastiei Shang, când textele s-au pierdut din memoria umană pentru următorii 2.900 de ani.”

Ruskamp a continuat: “De menţionat că atât amerindienii cât şi asiaticii au urmat calendare cu 10 zile sfinte. Acest fapt foarte intrigant a fost observat de Michael Zeilik în lucrarea sa din 1986, “The Ethnoastronomy of Historic Pueblos, II Moon Watching”. În această lucrare el a notat că acel calendar cu 10 zile al amerindienilor este o tradiţie găsită şi în sânul popoarelor arctice sau subarctice din Asia.”

Tableta Thruston

La cererea organizaţiei lui Yates, DNA Consultants, Ruskamp a analizat însemnele de pe un artefact interesant cunoscut ca şi Tableta Thruston. Aceasta a fost dezgropată în 1870 de către arheologul Gates P. Thruston. Interpretările scenelor descrise pe tabletă variază de la războaie între popoarele amerindiene până la mituri ale amerindienilor sau până la o întâlnire a Lumii Vechi cu Lumea Nouă.

Ruskamp a identificat pe Tableta Thruston ceea ce ar putea fi pictograme chineze. El a declarat că una dintre presupusele pictograme ar putea totuşi să fie o persoană creată din linii, fiind greu de analizat acea scenă antică printr-o descriere artistică.