Goldman îl angajează pe fostul şef al NATO pentru a ieşi cu bine dintr-un scandal cu energia
alte articole
Danemarca a pierdut miliarde de coroane când a vândut 18% din acţiunile companiei DONG Energy (Danish Oil & Natural Gas) firmei americane de investiţii Goldman Sachs în ianuarie 2014, conform Politiken.
Când guvernul danez a vândut cele 18 procente ale DONG către Goldman, Ministerul danez al Finanţelor a calculat valoarea companiei la 31,5 miliarde de coroane (4,6 miliarde de dolari).
Dar trei luni mai târziu, DONG a primit dreptul de a instala un parc eolian masiv în largul mării, proiect susţinut de Marea Britanie. Conform Politiken, acordul a crescut valoarea companiei DONG la peste 50 miliarde de coroane. Dar acest aspect nu a fost luat în calcul în acordul de vânzare către Goldman Sachs, deşi atât DONG cât şi firma de investiţii au ştiut de întreaga situaţie, conform website-ului Zero Hedge.
Ca urmare, danezii au fost total nemulţumiţi să afle detaliile unui alt jaf comis de Goldman Sachs împotriva contribuabililor, unul care permite firmei de investiţii să obţină venituri substanţiale în schimbul investiţiei sale, în doar câteva luni, mulţumită unor informaţii la care guvernul danez fie nu a avut acces, sau a refuzat să le ia în considerare.
Scandalul declanşat a fost atât de mare încât a creat o diviziune în sânul fostei coaliţii conduse de social-democraţi, culminând cu retragerea Partidul Socialist al Poporului. Guvernul lui Helle Thorning-Schmidt care a monitorizat acordul cu Goldman a fost înlăturat în cadrul alegerilor din iunie 2014, pavând drumul pentru un guvern liberal condus de Lars Loekke Rasmussen.
El a servit în funcţia de ministru al finanţelor sub Anders Fogh Rasmussen şi a fost de asemenea premier al ţării în perioada 2009-2011.
Un an mai târziu Danemarca încă refuză să lase Goldman Sachs să scape complet, iar guvernul danez a hotărât recent să permită parlamentarilor să vadă documente secrete ale acordului DONG-Goldman. Totuşi, aşa cum raportează firma americană de investiţii, această decizie este un caz izolat şi nu se va repeta.
“Guvernul susţine că face o excepţie în cazul investiţiei făcute de Goldman Sachs în 2014 în compania DONG Energy A/S, după ce legiuitorii dintr-un comitet care a monitorizat vânzarea s-au plâns că nu au avut acces deplin la documente relevate. Bjarne Corydon, care a fost ministru de finanţe la acea vreme, a declarat că informaţiile conţinute în documentele tranzacţiei erau prea sensibile chiar şi pentru comitetul parlamentar.”
Din acest motiv, pentru a se asigura că poate controla procesul legat de DONG, Goldman l-a angajat pe nimeni altul decât Anders Fogh Rasmussen, fostul premier danez care a guvernat ţara în perioada 2001-2009, “pentru a ajuta la abordarea problemelor politice pe care le-a întâmpinat banca” de la achiziţionarea a 18% din acţiunile companiei DONG.
Actual premier danez, Lars Loekke Rasmussen, este, poate din coincidenţă, un subordonat şi ministru de finanţe în timpul “celuilalt” Rasmussen, cel pe care l-a angajat Goldman: Anders Fogh.
În plus, în acest caz particular, Goldman primeşte puncte bonus de influenţă deoarece – pe lângă cumpărarea fostului premier danez, şi prin implicaţie pe actualul premier danez, şi pe lângă obţinerea unor asigurări că scandalul se va dizolva în linişte – Goldman tocmai l-a angajat pe fostul şef al NATO. În perioada 2009-2014, Anders Fogh a servit în funcţia de cel de-al 12-lea secretar general al NATO.
Cu alte cuvinte, printr-o decizie de angajare, Goldman nu numai că şi-a asigurat dominaţia financiară asupra Danemarcei, dar acum va avea de câştigat de pe urma oricărei mişcări pe care o va face NATO în următoarele săptămâni.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.