Rusia contestă legitimitatea raidurilor anti-PKK ale Turciei în Irak

Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev (ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AFP / Getty Images)

Premierul rus Dmitri Medvedev a pus sub semnul întrebării legitimitatea ofensivei militare turceşti împotriva bazelor din Irak ce aparţin Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), susţinând că mişcarea nu beneficiază de aprobarea Bagdadului.

Într-un interviu publicat joi în ziarul egiptean al-Ahram, Medvedev a făcut o paralelă între campania militară continuă pornită de Akara în nordul Irakului şi atacurile aeriene desfăşurate de o coaliţie condusă SUA împotriva ţintelor Statului Islamic din Siria, exprimând scepticism în legătură cu legalitatea ambelor acţiuni din regiune.

“Coaliţia a fost creată fără Consiliul de Securitate al ONU şi şi-a răspândit activităţile pe teritoriul Siriei fără consimţământul guvernului sirian. Acest lucru generează dubii serioase în privinţa legitimităţii acestor acţiuni. De exemplu, recentele lovituri aeriene turceşti împotriva Irakului nu fac altceva decât să ridice întrebări similare”, a declarat premierul rus.

Medvedev a subliniat, de asemenea, nevoia unui efort comun din partea unui număr mai mare de ţări, dar sub auspiciile unei organizaţii internaţionale pentru combaterea terorismului.

Recent, Liga Arabă a denunţat operaţiunile turceşti anti-PKK din Irak, cerând Turciei să recunoască suveranitatea vecinului său.

Totuşi, guvernul turc a reacţionat cu furie şi a respins criticile organismului arab format din 22 de naţiuni.

Turcia a lansat recent lovituri aeriene împotriva bazelor PKK din nordul Irakului precum şi împotriva unor presupuse poziţii ale Statului Islamic din Siria, după un atac cu bombă mortal care a avut în oraşul sud-vestic Suruc şi în care au murit 32 de persoane. Suruc se află la graniţa cu Siria, la mică distanţă de oraşul sirian Kobane.

Premierul irakian Haider al-Abadi a condamnat la rândul său atacurile turceşti anti-PKK, considerându-le o “încălcare” a suveranităţii ţării sale. Atât Turcia cât şi majoritatea ţărilor implicate în coaliţia împotriva Statului Islamic au fost văzute de mult timp ca susţinători majori ai teroriştilor Takfiri care urmăresc să răstoarne guvernul sirian.

Între timp, o delegaţia siriană de experţi militari şi în securitate a sosit la Moscova la începutul acestei săptămâni.

Un reprezentant al ambasadei siriene, al cărui nume nu a fost publicat în rapoarte, a declarat agenţiei ruse de ştiri Interfax că delegaţia de 6 persoane va discuta despre modalităţile de contracarare a terorismului sirian.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.