Înalţi diplomaţi din Siria, Rusia şi Iran se “înghesuie” în Teheran pentru discuţii

Ministrul sirian de externe Walid Muallem (st) şi omologul său iranian Mohammad Javad Zarif.
Ministrul sirian de externe Walid Muallem (st) şi omologul său iranian Mohammad Javad Zarif. (Captură Foto)

Ministrul sirian de Externe Walid Muallem a sosit marţi în Iran pentru a se întâlni cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif pentru a discuta situaţia din regiune, a raportat agenţia oficială de ştiri IRNA.

Vizita sa are loc în condiţiile în care viceministrul adjunct de Externe Mihail Bogdanov, delegatul special al preşedintelui Vladimir Putin în Orientul Mijlociu, se află de asemenea în Teheran, conform ziarul Arutz Sheva.

IRNA a declarat că Bogdanov şi viceministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian au discutat despre situaţia din Siria şi regiune.

Iranul şi Rusia sunt principalii doi aliaţi ai regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Teheranul îl susţine pe Assad atât financiar cât şi militar, prin trimiterea de consilieri militari.

Totuşi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că omologul său rus Vladimir Putin i-a sugerat în conversaţiile recente ca şi-ar putea retrage suportul pentru regimul sirian, ceea ce ar putea fi o schimbare regională majoră.

Media iraniană a raportat că o întâlnire tripartită între Zarif, Bogdanov şi Muallem va avea loc, de asemenea, pentru a se discuta conflictul din Siria.

Duminică, preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat că acordul nuclear al Iranului cu marile puteri va crea perspective mai bune pentru găsirea unor soluţii în Siria şi Yemen, două dintre cele mai grave zone de conflict din Orientul Mijlociu.

“Soluţia finală în Yemen este politică, iar în Siria soluţia finală este politică”, a declarat Rouhani la televiziunea de stat. “Acordul va crea o atmosferă nouă. Climatul va fi mai relaxat.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.