Kerry: SUA va accelera vânzările de arme în Golf

Washingtonul a fost de acord să accelereze vânzările de arme către statele din Golf, a anunţat luni secretarul de stat american John Kerry după discuţiile din Doha legate de acordul nuclear iranian, conform Yahoo News.
Secretarul de stat american John Kerry. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.08.2015

Washingtonul a fost de acord să accelereze vânzările de arme către statele din Golf, a anunţat luni secretarul de stat american John Kerry după discuţiile din Doha legate de acordul nuclear iranian, conform Yahoo News.

În acelaşi timp, omologul său din Qatar, Khalid bin Mohammad Al-Attiyah, a declarat la o conferinţă comună de presă cu Kerry că acordul nuclear este cea mai bună opţiune dintre toate celelalte opţiuni.

Întrebat ce ar putea oferi statelor din Golf, Kerry a declarat că SUA “este de acord să accelereze anumite vânzări de arme care sunt necesare şi care au durat prea mult timp în trecut.”

În plus, SUA îşi va intensifica eforturile de a schimba informaţii şi de a mări numărul de exerciţii militare comune cu aliaţii săi arabi, a mai declarat Kerry după discuţiile cu miniştrii de externe ai Consiliului de Cooperare din Golf (CCG), care este alcătuit din 6 state – Qatar, Bahrain, Kuweit, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.

Kerry a călătorit în capitala Qatarului pentru întâlniri cu monarhiile sunite ale CCG, în încercarea de a reduce temerile acestora privind acordul cu Iranul şiit.

Ţările din Golf au exprimat temeri că acordul din 14 iulie, încheiat între Iran şi marile puteri, va permite o mai mare interferenţă regională din partea Republicii Islamice.

Kerry a adăugat că există de asemenea un acord pentru integrarea rachetelor balistice de apărare regională în anumite activităţi ale altor ţări.

Al-Attiyah a declarat că, în ciuda temerilor afişate, există totuşi un oarecare suport pentru acordul nuclear în rândul ţărilor din Golf.

În plus, Al-Attiyah a cerut aplicarea unei interdicţii asupra tuturor armelor nucleare în întregul Orient Mijlociu, nu doar în Iran.

Înainte să părăsească Qatarul luni seara, Kerry a participat de asemenea la o întâlnire cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi ministrul saudit de externe Adel bin Ahmed al-Jubeir.

După discuţii, Lavrov a declarat reporterilor că anunţul SUA de a lua măsuri suplimentare pentru a apăra luptătorii aliaţi din Siria este contraproductivă.

În cadrul unei conferinţe de presă din Doha, alături de Al-Attiyah, Lavrov a declarat: “Credem că nu este productiv să anunţi public că o parte din grupurile înarmate pregătite de SUA ... se vor afla sub protecţia coaliţiei forţelor aeriene. Şi că, pentru a proteja aceste grupuri, forţa aeriană va fi autorizată să lovească orice alte forţe care ar putea fi considerate un obstacol pentru aceste grupuri [aliate].”

Kerry a zburat în Qatar duminică din Egipt, unde a dorit să asigure Cairo că acordul cu Iranul semnat la Viena va aduce o mai multă securitate în Orientul Mijlociu.

Deşi Kerry, preşedintele american Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden încearcă să insufle lumii şi Congresului SUA ideea unui acord bun cu Iranul, numeroşi analişti consideră că SUA, şi implicit aliaţii săi, au pierdut enorm prin negocierea actualului tratat.

Până în 17 septembrie, Congresul SUA trebuie să evalueze şi eventual să voteze împotriva acordului. Obama a promis că se va opune oricărei rezoluţii congresionale ce urmăreşte să respingă acordul iranian, considerat a fi cea mai semnificativă realizare a administraţiei sale în sectorul politicii externe.

Acordul nuclear iranian semnat la Viena nu conţine nicio referire la uzina militară Parchin unde s-a desfăşurat în trecut cea mai mare parte a activităţii iraniene legate de armele nucleare, conform unui articol al Washington Free Beacon.

În plus, acordul nu conţine nicio limită declarată asupra instalaţiei nucleare Bushehr, care a fost construită de Rusia şi despre care analiştii susţin că ar putea produce plutoniu pentru zeci de bombe.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor