Ghinea: Grindeanu se dă un fel de Zoro al fondurilor UE. E ridicol, îi dau aici consultanţă gratis (video)

Proaspăt întors de la Bruxelles, premierul Sorin Grindeanu s-a declarat nemulţumit că Guvernul Cioloş a refuzat posibilitatea de a accesa fondurile europene pentru a îmbunătăţi condiţiile din penitenciare sau a le renova. "O minciună stupidă şi nenecesară", a reacţionat fostul ministru Cristian Ghinea.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)

Avem un premier care află de la Bruxelles o idee la care aparatul pe care îl conduce lucrează de câteva luni. Pare a fi un alt episod de umilire, din moment ce arată că e un personaj bun de ignorat de propria birocraţie, a atras atenţia, pe pagina sa de Facebook, fostul ministru tehnocrat al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, care susţine că Sorin Grindeanu a căzut "în isteria recent întreţinută de aparatul de propagandă: tehnocraţii malefici sunt de vină pentru tot".

"O minciună stupidă şi nenecesară a lui Grindeanu. Priviţi acest video. În prima parte sunt imagini dintr-o emisiune de la TVR din ianuarie, unde afirmam ceva simplu: Guvernul Cioloş a recunoscut situaţia supraaglomerării din penitenciare şi a căutat soluţii financiare", a declarat Ghinea.

Fostul ministru susţine că a început personal discuţiile informale cu Comisia Europeană pentru a putea aloca bani europeni pentru penitenciare, prin modificarea Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) iar noul Guvern, dacă e realmente interesat de situaţia deţinuţilor, poate continua acest demers. Asta a spus-o lună trecută, pe postul public de televiziune.

"Zilele trecute, premierul Grindeanu merge la Bruxelles. Apoi dă un interviu la Realitatea – a doua parte a filmului sunt secvenţe cu el care spune că: a aflat de la Bruxelles că sunt fonduri europene pentru închisori, că cei de la Comisia Europeană au spus Guvernului anul trecut despre asta, dar Guvernul Cioloş a refuzat. Dar el vă trimite rapid cererea şi se rezolvă", a precizat Ghinea.

Dat fiind că el a sfătuit public Guvernul acum o lună să continue demersurile începute pe acest subiect, fostul ministru susţine că este evident că premierul Grindeanu minte că tehnocraţii ar fi refuzat banii de la Comisie.

"Faptul că el află de la Bruxelles de existenţa acestor discuţii şi nu de la aparatul pe care îl conduce formal arată că e un personaj bun de ignorat de propria birocraţie. Faptul că presupune repede că am fi refuzat e doar căderea în isteria recentă întreţinută de aparatul de propagandă: tehnocraţii malefici sunt de vină pentru tot", a subliniat Ghinea.

De fapt, adevărul este, potrivit tehnocratului, chiar mai grav pentru el: nu doar că nu există bani europeni pentru închisori, dar a aloca pentru acest scop presupune eforturi diplomatice serioase şi argumentaţie solidă.

"Cu alte cuvinte: nu doar că nu ne-am opus, dar a fost ideea mea de a deschide negocieri informale cu Comisia pentru modificarea Programului Operaţional astfel încât să putem aloca bani europeni pentru închisori. Cine ştie cât de complicat e să schimbi un PO aflat încă la început înţelege imediat ce ridicol e Grindeanu când se dă un fel de Zoro al fondurilor UE – trimite el imediat documentul, se rezolvă…", a punctat Ghinea.

Cum stă de fapt treaba

"Adevărul este următorul: aşa cum afirm la TVR, Raluca Prună a atras de mai multe ori atenţia în Guvern privind necesitatea finanţării unor penitenciare. Doar că estimările erau undeva la 200 – 500 milioane euro. Enorm pentru limitele bugetare stricte, pe care Guvernul Cioloş le-a respectat (să-i vedem pe cei de acum…).

Astă vară am început negocierile cu guvernul norvegian pentru aşa numitele fonduri norvegiene (bani pe care Norvegia şi Islanda îi plătesc bilateral unor ţări membre UE, reprezintă contribuţia lor ca membri ai spaţiului economic unic european – deci în loc să contribuie la bugetul european comun, plătesc bilateral unor ţări membre). Am derulat rapid aceste negocieri, începute şi terminate în patru luni – astfel încât România va avea la dispoziţie 540 de milioane de euro pentru a combate sărăcia, pentru antreprenoriat, proiecte culturale şi multe altele. Raluca Prună ar fi dorit să finanţăm din fondurile norvegiene construcţia unui penitenciar. Au fost discuţii în guvern – unele tensionate, dacă dl. Grindeanu vrea să vadă cum discută cu argumente un guvern serios poate citi stenogramele, l-aş ruga să le facă şi publice.

I-am spus Ralucăi Prună că oricum domeniul Justiţie şi Afaceri Interne a înregistrat un salt de la 24 milioane la 60 de milioane. O parte dintre aceşti bani vor merge spre şcolile corecţionale. Dar era nerezonabil să acoperim din norvegiene costurile unui penitenciar. M-am oferit în şedinţa de guvern să sondez terenul pentru a putea acoperi din fondurile structurale primite direct de la UE, respectiv din programul de infrastructură. Am făcut o informare în şedinţa de guvern următoare despre ce paşi presupune aşa ceva. Această informare din partea Ministerului Fondurilor Europene este înregistrată la Guvern, e document oficial. Susţinerea mea se regăseşte pe stenogramă, evident.

Am avut discuţii cu Comisia Europeană la nivel tehnic. Reacţia a fost rezervată. Evident, relaţiile foarte bune avute acolo şi prestigiul premierului Cioloş au făcut să primesc un răspuns de tipul ”da, cu condiţia să…” în loc de un ”nu” direct. Pe scurt, cei de acolo ziceau aşa: România a încheiat un Acord de Parteneriat cu UE care spune exact pentru ce se dau banii europeni până în 2020, acolo nu scrie aşa ceva, Programului Operaţional abia i-aţi dat drumul şi e ciudat să cereţi schimbarea (am lansat apeluri de proiecte de 7 miliarde în 6 luni din POIM, guvernul Ponta a lansat de un miliard în 2014 – noiembrie 2015). Schimbarea POIM trebuie să treacă nişte paşi procedurali şi acasă şi la Bruxelles. Am insistat că este o nevoie reală. Am obţinut un: da, dar să fie clar ce se va întâmpla cu banii.

La Bucureşti, Ministerul Justiţiei a pus Autoritatea pentru Penitenciare la treabă. Doar că de acolo am primit nişte sume exorbitante privind costurile şi o estimare de timp de şapte ani. Adică ar fi durat şapte ani: licitaţii, achiziţii teren, construcţie. Asta însemna că se depăşea perioada în care puteam cheltui banii europeni. Nu puteam trimite aşa ceva la Bruxelles, pentru că era un motiv de refuz. Am cerut MJ refacerea documentaţiei. Aceste adrese există în arhiva fostului Minister al Fondurilor Europene.

Dacă tot vrea să trimită Grindeanu repede la Bruxelles cererea, îi dau aici consultanţă gratis, pentru că m-aş bucura să fie finalizată ideea, chiar dacă de un demnitar ciudos şi ingrat: există consultanţă şi pricepere la BEI prin care Autoritatea pentru Penitenciare să scrie nişte proiecte bune, calendarul pregătire-implementare ar trebui să fie sub 30 de luni astfel încât să putem evita riscul de dezangajare în 2018 (pericol real). Dacă nu ştie despre ce vorbesc, poate întreba la oamenii din Autoritatea de Management, care au lucrat foarte bine pe această idee.

Cam asta este. Nu am făcut tam-tam pe această idee pentru că nu obişnuiesc să cotcodăcesc despre lucruri în stadiul de proiect. Când am plecat din Guvern, ştiam (şi sper că) se lucra la Autoritatea pentru Penitenciare la estimări. Altfel nu se poate trimite la Bruxelles doar aşa o idee că am vrea, dar nu ştim cât costă exact, cum se poate face şi dacă se poate face în perioada de eligibilitate. Îl provoc deci pe Grindeanu să trimită toate astea la Bruxelles într-o săptămână, aşa cum zice.

Altfel, avem un premier care află de la Bruxelles o idee la care aparatul pe care îl conduce lucrează de câteva luni. De fapt, îl conduce? Pare a fi un alt episod de umilire. Omul acesta nu mai are Cancelarie, deci nu poate coordona de fapt miniştrii. Secretariatul General al Guvernului are un rol strict tehnic şi e oricum condus de fostul SG de la Ministerul Dezvoltării. Ministra Dezvoltării i-a luat prin legea bugetului controlul pe banii din fondul de rezervă al premierului. În aceste condiţii, normal că află de la Bruxelles ce pârghii are la îndemână şi face pe viteazul la TV. Ce altceva poate să facă?

SHARE vă rog - doar aşa adevărul are o şansă în faţa minciunilor propagandei!"