România, "feudă personală a PSD". Robert Negoiţă, somat de USR să spună cum a cheltuit banul public

Deşi se prezintă drept un adept al transparenţei, Robert Negoiţă a transformat primăria Sectorului 3 într-una dintre cele mai opace instituţii publice, cetăţenii neavând nicio şansă să afle cum sunt cheltuiţi banii lor, acuză USR.
Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă
Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă (Epoch Times)

UPDATE: Ceea ce face Negoiţă la Primăria Sector 3 este ilustrativ pentru modul în care PSD tratează România - ca pe o feudă personală, arată deputatul USR Cristian Ghinea, într-o postare pe Facebook, dând share scrisorii colegilor săi de la sector 3.

"PSD consideră România un fel de feudă personală. Ca să ne dăm mai bine seama ce ne aşteaptă sub guvernarea Dragnea-Grindeanu este suficient să vedem cam cum se comportă primarii PSD care consideră că au primit Bucureştiul în dar şi-l pot spolia după bunul plac.

Robert Negoiţă de la Sectorul 3 refuză să facă publice contracte de sute de milioane de lei, plătite din banii cetăţenilor. Primăria lui Negoiţă a fost obligată printr-o decizie judecătorească să publice datele unui contract gras, ţinut la secret, în urma unei plângeri formulate de consilierii locali USR Sector 3.

Negoiţă a făcut recurs împotriva deciziei! Dacă aşa înţelege PSD să apere drepturile cetăţenilor plătitori de taxe, eu zic să ne pregătim să #rezistămîmpreună", scrie Ghinea.

* * *

Nemulţumiţi de lipsa de transparenţă din Primăria Sector 3 în materie de cheltuire a banului public, reprezentanţii Uniunii Salvaţi România în Consiliul Local Sector 3 i-au adresat o scrisoare deschisă primarului Robert Negoiţă atrăgându-i atenţia că, sub conducerea sa, instituţia a devenit una dintre cele mai opace administraţii locale.

În apelul adresat lui Robert Negoiţă, consilierii, indignaţi că atât dreptul cetăţenilor la informare, cât şi al consilierilor aleşi de cetăţeni este îngrădit, cer remedierea acestei situaţii şi asigurarea unui proces bugetar transparent şi deschis. Ca prim pas, consilierii cer publicarea pe site-ul primăriei a tuturor contractelor şi amendamentelor încheiate de instituţie şi de direcţiile şi firmele aflate în subordinea sa, precum şi plaţile aferente acestora.

Redăm scrisoarea adresată primarului Negoiţă de consilierii USR, remisă redacţiei Epoch Times.

"Stimate Domnule Primar Robert Sorin Negoiţă,

De cinci ani de când o conduceţi, Primăria Sectorului 3 a devenit una dintre cele mai opace administraţii locale, ce îngrădeşte dreptul cetăţenilor de acces la informaţiile privind cheltuirea banilor publici.

Bugetul de peste 1 miliard lei al Sectorului 3 este prezentat chiar şi acum, în 2017, într-un format închis, extrem de greu de citit şi de înţeles de către cetăţeni, adică de către cei care contribuie, prin taxe şi impozite, la formarea acestuia. De asemenea, bugetele direcţiilor şi firmelor aflate în subordinea primăriei şi a consiliului local, precum şi lista cu priorităţile şi principalele investiţii planificate de primărie în acest an, lipsesc sau nu sunt făcute publice.

Asta în timp ce alte administraţii locale au făcut paşi concreţi in procesul de transparentizare a cheltuirii banilor publici şi în implicarea cetăţenilor în procesul de bugetare. Sectorul 2, Oradea sau Bacău sunt câteva exemple de primării care publică plăţile pe site-urile proprii, iar Primăria Cluj a iniţiat chiar un buget participativ.

Ştim că şi dumneavoastră v-aţi prezentat în numeroase rânduri ca un adept al transparenţei, iar în cadrul şedinţei din 26.01.2017 aţi spus că primăria lucrează de doi ani la transparentizare şi că estimaţi încă „un an şi ceva” pentru finalizarea acestui proces.

Totuşi, vă amintim că în calitate de consilieri locali am solicitat încă din vara anului 2016 documentele publice privind autorizaţiile şi costurile referitoare la lucrările de pavare a spaţiului verde realizate în sector. Nu le-am primit nici până acum, deşi avem o decizie judecătorească favorabila din 08.12.2016. În loc să fie consecventă cu principiile de transparenţă enunţate de dumneavoastră şi să publice datele cerute, Primăria pe care o conduceţi a făcut recurs, refuzând în continuare să transparentizeze aceste cheltuieli de la buget.

De asemenea, am solicitat contractul pe care Primăria Sectorului 3 l-a încheiat cu firma Rosal Grup pentru serviciile de salubrizare şi deszăpezire şi nu l-am primit în termenul legal de 30 de zile. Cetăţenii au dreptul să ştie ce conţine acest contract, ce presupune cheltuieli de 120 milioane lei în 2016.

Domnule primar, putem aştepta încă un an jumate ca să implementaţi o strategie revoluţionară de transparentizare a activităţii primăriei, însă până atunci vă amintim că sunteţi obligat să respectaţi legile în vigoare şi să furnizaţi măcar punctual acele informaţii publice care vă sunt cerute. Grupul consilierilor locali USR vă solicită respectarea dreptului cetăţenilor (şi implicit al consilierilor locali) de a avea acces liber la informaţiile de interes public, conform Legii 544/2001, precum şi asigurarea unui proces bugetar transparent şi deschis în baza articolului 8 din Legea 273/2006 şi a Ordinului 20/2016.

Ca măsură imediată, vă solicităm ca începând cu 01.01.2017 sa faceţi publice, prin postarea pe site-ul primăriei, toate contractele şi amendamentele încheiate de către primărie, precum şi de către direcţiile şi firmele aflate în subordinea primăriei şi a consiliului local precum şi plaţile aferente acestora.

Vă mulţumim"