Scandalul prigonirii proprietarilor de drone. USR cere remedierea vidului legislativ

Mii de drone sunt folosite în toată România, însă, brusc, la protestele din Piaţa Victoriei, MAI a descoperit că lansarea dronelor e ilegală şi-i anchetează pe cei ce au filmat protestele, reaminteşte Vlad Alexandrescu, anunţând că se impune schimbarea legislaţiei în domeniu.
Vlad Alexandrescu (Epoch Times)
Loredana Diacu
17.02.2017

Uniunea Salvaţi România denunţă vidul legislativ care permite represiunea împotriva proprietarilor de drone şi anunţă că va susţine amendamentele specialiştilor la dezbaterea noului Cod Aerian Civil. Anunţul USR este făcut în contextul în care mai mulţi posesori de drone ce au filmat protestele din Piaţa Victoriei, în prezent, sunt cercetaţi penal pentru pilotarea fără licenţă a unor aeronave neînmatriculate.

"Duminică 5 februarie, din mijlocul protestului de 300.000 de persoane de la Piaţa Victoriei din Bucureşti, au fost ridicaţi de jandarmi patru proprietari de dronă şi duşi la Poliţie, unde au fost ţinuţi până după miezul nopţii şi li s-au făcut dosare penale pentru pilotarea fără licenţă a unor aeronave neînmatriculate.

În acest moment, nu există în România o lege care să reglementeze folosirea dronelor, iar Ordonanţa 29/1997 privind Codul Aerian Civil este văzută ca referindu-se şi la drone, în timp ce, în realitate, ea se referă la avioanele civile. Conform acestei interpretări dronele au devenit avioane, iar mânuitorii lor se fac vinovaţi de infracţiune penală, pedepsibilă cu închisoare de la trei la şase ani. Ei sunt obligaţi să înmatriculeze drona, să obţină autorizaţie de survol de la Ministrul Apărării Naţionale şi să decoleze de pe un aeroport! Potrivit aceleiaşi ordonanţe, o aeronavă se consideră în zbor după închiderea uşilor, iar drona nu are uşi... Zborul oricăror aeronave (inclusiv dronele) este reglementat acum de HG 912/2010, care reglementează zborul aeronavelor în general, iar dronele sunt asimilate în chip absurd aeronavelor", atrage atenţia senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Fostul ministru al Culturii reaminteşte că deşi mii de drone sunt folosite în toată România, fix acum, la protestele din Piaţa Victoriei, ele au devenit un mijloc de intimidare folosit de Ministerul Afacerilor Interne şi atrage atenţia că suntem într-un vid de legiferare, care permite intimidarea şi represiunea celor care vor să studieze protestele fără precedent din România, printre care un antropolog român care lucra la o carte despre pieţele din Europa şi doi jurnalişti austrieci.

"Cât vom mai permite acest amestec de incompetenţă şi de intimidare?", se întreabă Alexandrescu.

Nu în ultimul rând, senatorul atrage atenţia că un document internaţional - Convenţia de la Riga (2015) referitoare la elaborarea de legi pentru dronele civile - insistă asupra adoptării în ţările UE a unor legi specifice dronelor, grupate în clase diferite, în funcţie de greutate. Majoritatea dronelor disponibile comercial se încadrează la clasa ‘Open’ category. Niciuna dintre ţările europene, cu legi foarte proaspete în domeniu (Germania - ianuarie 2017, Portugalia - decembrie 2016, Franţa - septembrie 2016, Italia - iulie 2016) nu cere înregistrarea dronelor uşoare sau vreo autorizaţie de survol.

"Ca să fie însă complet, peisajul are şi o componentă politică şi parlamentară. În dezbatere la Senat s-a aflat în timpul campaniei electorale noul Cod Aerian Civil. Proiectul de lege nu respectă directivele europene, care cer legi specifice dronelor şi clasificarea lor în cel puţin trei clase de risc. S-a lucrat vreme de şase luni împreună cu specialişti în aviaţie la nu mai puţin de 160 de amendamente pentru a aduce proiectul la zi, inclusiv pe componenta dronelor.

Majoritatea PSD a hotărât însă să nu dezbată în Comisia de Apărare a Senatului niciun amendament, motivând că legea este proastă şi că se va face alta. Când? Legea a trecut prin adoptare tacită la Senat, fără volumul imens de muncă depus de specialişti. USR va susţine amendamentele specialiştilor în Comisia de Apărare a Camerei Deputaţilor, unde legea va intra în curând în dezbatere", mai adaugă Alexandrescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor