Germania va bloca prin veto aderarea României la Schengen. MAE cere motivarea deciziei

Ministrul de interne german, Hans-Peter Friedrich.
Ministrul de interne german, Hans-Peter Friedrich. (JOHN MACDOUGALL / AFP / Getty Images)

Într-un interviu pentru cotidianul "Der Spiegel", ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a anunţat că va utiliza la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României şi Bulgăriei la spaţiul Schengen.

Ministrul doreşte să împiedice aderarea rapidă a României şi a Bulgăriei la spaţiul Schengen, precum şi ridicarea controalelor de graniţă pentru cetăţenii celor două ţări.

Friedrich a declarat în cazul în care după votului din cadrului reuniunii miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne (Consiliul JAI - n.r.) ambele ţări vor fi admise, "intrarea acestora va fi împiedicată prin veto-ul german".

"Chiar şi considerarea aderării parţiale, adică intrarea cu aeroporturile şi porturile maritime, este scoasă de la masa discuţiilor", a mai precizat ministrul german.

"Extinderea spaţiului Schengen va fi acceptată de către cetăţenii noştri numai în condiţiile în care sunt asigurate premisele de bază. În momentul de faţă nu este cazul", a declarat Friedrich.

Friedrich a anunţat totodată şi măsuri împotriva aşa-zisei imigraţii a sărăciei, în sensul că toţi cei care vin să "încaseze beneficiile sociale şi abuzează de dreptul la liberă circulaţie" vor trebui "împiedicaţi să facă asta cu măsuri eficiente".

"Restricţionarea dreptului de revenire pentru aceia pe care care i-am trimis înapoi", ar putea fi o soluţie a mai anunţat ministrul.

În articolul-rezumat apărut în publicaţia "Rheinische Post" duminică, se mai precizează că România şi Bulgaria fac parte din anul 2007 din UE, însă având în vedere deficienţele în sistemul judiciar, în lupta anticorupţie şi a crimei organizate, a fost instituit un mecanism de cooperare şi verificare unic până în prezent în Uniune, care impune ambelor ţări îndeplinirea unor cerinţe stricte.

Însă Comisia Europeană a constatat în ultima perioadă lipsa de progres în aceste domenii a celor două ţări, mai comentează jurnaliştii germani.

MAE cere statelor care resping aderarea României să-şi argumenteze poziţia

După anunţarea deciziei Germaniei, Ministerul român de Externe a solicitat statelor membre UE care continuă să aibă rezerve legate de aderarea României la Schengen ca, la Consiliul JAI din 7-8 martie, să-şi motiveze poziţia prin argumente clare.

„Apreciem esenţial ca subiectul privind aderarea României la spaţiul Schengen să se regăsească pe agenda Consiliului JAI din 7-8 martie 2013. Considerăm oportună, cu acest prilej, o discuţie în care să invităm statele membre care continuă să aibă rezerve legate de adoptarea unei decizii pozitive să-şi motiveze poziţia prin argumente clare, fundamentate pe Tratatele UE şi acquis-ul Schengen. România aşteaptă din partea partenerilor europeni adoptarea unei abordări corecte şi constructive, care trebuie să fie în linie cu modul în care s-a realizat procesul de extindere a spaţiului Schengen, din decembrie 2007, cu cele 9 state membre UE, în baza Tratatelor UE şi acquis-ului Schengen”, relevă un comunicat făcut public duminică de MAE.

Ministerul subliniază că România a îndeplinit toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen, conform acquis-ului în domeniu, iar acest fapt a fost recunoscut de către toate statele membre şi stipulat în Concluziile adoptate de Consiliul JAI din 9 iunie 2011.

România aşteaptă din partea partenerilor europeni adoptarea unei abordări corecte şi constructive, care trebuie să fie în linie cu modul în care s-a realizat procesul de extindere a spaţiului Schengen, din decembrie 2007, cu cele 9 state membre UE, în baza Tratatelor UE şi acquis-ului Schengen.

„România reafirmă poziţia sa de principiu că procesul de aderare la spaţiul Schengen nu depinde de alte criterii decât cele stipulate cu claritate în acquis. Totodată, la Consiliul European din 1-2 martie 2012, România a acceptat îndeplinirea unor măsuri suplimentare în domeniu, menite să consolideze încrederea partenerilor europeni în capacitatea sa de a-şi asuma statutul de membru Schengen şi să faciliteze, ca urmare, deblocarea dosarului şi adoptarea unei decizii pozitive. Aceste măsuri au fost implementate de România în totalitate, în termenii agreaţi, fapt recunoscut de Consiliul European din decembrie 2012”, se mai precizează în comunicat.

Primarul din Duisburg se plânge că are mari probleme cu ţiganii români

Germanii se plâng din nou că imigranţii românii şi bulgarii le creează probleme şi că autorităţile cheltuiesc mulţi bani pentru ajutoare sociale şi întreţinerea ordinii publice în zonele în care locuiesc ţigani.

Prezenţa în Duisburg a imigranţilor români şi bulgari a crescut gradul de criminalitate, a acuzat Soeren Link, primarul oraşului german Duisburg, la un post de televiziune local.

Acelaşi post TV relevă că poliţia locală din mai multe oraşe din Germania a semnalat existenţa unor grupări de crimă organizată formată din cetăţeni rromi de naţionalitate română.

Soeren Link s-a plâns că din cauza imigranţilor români şi bulgari oraşul este murdar şi că primăria trebuie să plătească bani mai mulţi pentru întreţinerea acestora.

„Suntem puternic afectaţi. Imigranţii români şi bulgari provoacă o adevărată debandadă în Duisburg, comit infracţiuni, iar primăria plăteşte aproape 17 milioane de euro anual pentru cheltuieli cu cazarea, procurarea de alimente şi întreţinerea ordinii publice în cartierul unde aceştia s-au aşezat", a afirmat primarul din Duisburg.

Edilul estimează că primăria va plăti şi mai mult pe viitor şi a precizat că nu germanii sunt cei care au provocat situaţia, iar autorităţile nu o pot rezolva singure.

În aceeaşi emisiune TV, primarul a vorbit şi de munţii de gunoaie din apropierea clădirilor în care s-au mutat imigranţii ţigani.

Aceştia îşi trimit copiii la furat, dar tot ei mai şi cer ajutor lunar pentru creşterea copilului, care este în valoare de peste 2.000 de euro, a mai precizat edilul german.

Asociaţia Oraşelor Germane a atras atenţia în luna februarie asupra problemelor sociale cauzate de imigranţii români şi bulgari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne