Deşi Germania va liberaliza din 2014 piaţa muncii, nemţii se tem de numărul mare de imigranţi români şi bulgari
alte articole
Piaţa muncii la fi liberalizată de Germania începând cu 1 ianuarie 2014. Cu toate acestea, autorităţile germane solicită luarea unor măsuri la nivel european, pentru a nu avea un un număr crescut de imigranţi români şi bulgari, informează B1 TV. Oficialii de la Berlin doresc ca Uniunea Europeană (UE) să ia măsuri de stopare a creşterii numărului de imigranţi din România şi Bulgaria.
Conform reprezentanţilor guvernului german, resursele ţării sunt secătuite de cei care beneficiază în mod fraudulos de ajutoare sociale, iar legile interne ale Germaniei nu sunt suficient de severe pentru a îi împiedica. Ministrul de Interne german deja a anunţat că au fost luate măsuri împotriva folosirii abuzive a ajutoarelor sociale.
Jurnaliştii de la Euronews notează că De când România şi Bulgaria au aderat la UE, în 2007, zeci de mii de familii de români şi bulgari s-au mutat în Germania, iar problemele de integrare cu care se confrunta aceste comunităţi sunt multiple, susţin jurnaliştii de la Euronews.
Publicaţia germană „Spiegel Online” notează că aproximativ 150.000 de români şi bulgari s-au mutat în Germania, numai în 2011, dar estimările arată că mare parte din aceşti imigranţi sunt cetăţeni de etnie romă, care nu au educaţie sau sunt bolnavi, fapt pentru care îţi găsesc cu dificultate un loc de muncă.
Mai mulţi oficiali de la Berlin au îndemnat marţi Bucureştiul şi Sofia să stopeze exodul de imigranţi din cele două ţări printr-o intensificare a eforturilor de integrare a ţiganilor în societate, subliniind că este necesară o combatere la sursă a migrării motivate de sărăcie, relevă publicaţia "Der Spiegel" în ediţia sa online. O mare parte dintre imigranţii ce provin din cele două foste ţări comuniste ar fi etnici romi, scrie Der Spiegel , în ciuda lipsei unor date oficiale în acest sens.
Jurnalistul german îi descrie pe ţigani ca "lipsiţi de educaţie de cele mai multe ori, suferind adesea de probleme de sănătate, prin urmare cu şanse mai mici de a găsi un loc de muncă".
Odată cu anularea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii în UE, începând din 2014, numărul acestora ar urma sa crească şi mai mult.
Îndemnând Guvernele român şi bulgar să adopte măsuri interne pentru a pune capăt unui adevărat "exod", un fenomen care afectează numeroase zone din Europa, ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich a declarat luni că doreşte o consolidare a eforturilor de combatere a imigraţiei motivate de sărăcie.
"Această problemă trebuie abordată la sursă", a declarat oficialul, adăugând că "din acest motiv sfătuieşte Germania Bulgaria şi România, atât la nivel european, cât şi bilateral, să investească mai multe fonduri UE în integrarea celor afectaţi în ţările de origine".
"Numeroşi romi fug de acasă din cauza discriminării şi sărăciei care rezultă din discriminare.Migrarea motivată de sărăcie trebuie să fie abordată la rădăcini", a declarat recent ministrul german al Justiţiei Sabine Leutheusser-Schnarrenberger pentru cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung.