Traian Băsescu: Nu va exista nicio invazie a românilor în statele UE

Preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)

Într-un interviu pentru cotidianul austriac "Kurier", preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu se pune problema unei invazii a românilor în statele Uniunii Europene după ce vor fi ridicate restricţiile pe piaţa forţei de muncă , la 1 ianuarie 2014.

Interviul cu Traian Băsescu este publicat pe fondul unor reacţii dure ale Marii Britanii şi Germaniei, ţări care susţin că imigranţii românii le creează sau le vor crea mari probleme.

Cetăţenii români care lucrează în statele UE sunt foarte bine pregătiţi profesional, a mai precizat Traian Băsescu.

„Vorbesc nu ca politician, ci în calitate de preşedinte pe deplin responsabil. Nu va exista nicio invazie a românilor. De ce nu se va ajunge la probleme? Pentru că în aceste momente, doar în nouă dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene, mai există restricţii asupra imigraţiei românilor”, a afirmat preşedintele României, potrivit Agerpres.

Imigranţii români nu au avut probleme de integrare, mai ales în state precum Spania, Italia sau Franţa, a mai declarat şeful statului.

„Au decis să plece în aceste ţări, pentru că acolo nu au avut absolut nicio problemă de integrare, datorită limbii. Pot să spun însă că şi aceia care muncesc în Germania sunt foarte bine pregătiţi; sunt ingineri, dar şi muncitori în construcţii”, a precizat Traian Băsescu.

Preşedintele a comentat şi situaţia migraţiei puternice a ţiganilor şi a afirmat că, atâta vreme cât nu se înţelege - la toate nivelurile europene - că este nevoie de o politică mai concretă, această problemă nu va fi rezolvată.

„Ca ţară de origine, noi nu putem impune restricţii libertăţii de mişcare romilor, şi de aceea este nevoie de o acţiune comună, a României, cu ţările de destinaţie. Şi eu le spun asta deseori omologilor mei din UE că soluţia pentru a putea aborda chestiunea minorităţii rome se afla în şcoală, în educaţie”, a mai declarat preşedintele.

Pe de altă parte, Traian Băsescu a dezaprobat faptul că poliţişti români au fost trimişi, la cerere, în Franţa, Italia şi Spania să-i aducă pe ţigani înapoi în România şi le-a cerut autorităţilor din ţările UE să-i sprijine pe romi atunci când ajung pe teritoriul acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne