Corlăţean acuză că prin condiţiile aderării la Schengen se influenţează numirea şefilor PICCJ şi DNA

Guvernul îşi va face datoria pentru aderarea la spaţiul Schengen, însă demersul nu a fost susţinut şi în plan intern de PDL şi de către preşedintele Băsescu, a declarat sâmbătă ministrul de Externe Titus Corlăţean.
Ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / GettyImages)
Liviu Şerbănescu
02.03.2013

Guvernul îşi va face datoria pentru aderarea la spaţiul Schengen, însă demersul nu a fost susţinut şi în plan intern de PDL şi de către preşedintele Băsescu, a declarat sâmbătă ministrul de Externe Titus Corlăţean.

Preşedintele Traian Băsescu a contrazis poziţia internă a României şi a făcut "greşeala fundamentală" de a intercondiţiona MCV de Schengen pentru a pune presiune pe Guvern şi a-şi îndeplini interesul privind numirea procurorului general şi a procurorului şef al DNA, a mai precizat ministrul.

"Cred că problemele şi dilemele ar trebui puse în primul rând în curtea interioară. Şi eu i-aş pune o întrebare publică domnului preşedinte: la discuţiile din marja Consiliului European de la Bruxelles, atunci când i-am adresat rugămintea de a avea o discuţie cu cancelarul german Merkel, dacă a avut această discuţie pentru susţinerea României pentru aderarea la spaţiul Schengen?", a declarat sâmbătă Corlăţean.

Ministrul a afirmat că la reuniunea CSAT din ianuarie i-a adresat şefului statului "rugămintea" de a-şi asuma scrisoarea comună cu premierul şi preşedinţii Camerelor pentru promovarea intrării în Schengen.

Corlăţean a mai declarat totodată că a avut contacte la nivel de omolog cu Guvernul Federal de la Berlin şi a găsit la Guido Westerwelle "înţelegere", însă este nevoie "de o decizie politică favorabilă care în Germania trebuie luată la cel mai înalt nivel".

"Deci trebuie să fim foarte clari în a face distincţie şi a face distincţie între ceea ce înseamnă onestitate în asumarea unor obligaţii politice de reprezentare a statului român şi ceea ce se întâmplă în realitate", a declarat ministrul.

Jurnaliştii l-au întrebat apoi dacă regretă afirmaţia de vineri seară că în cazul unei noi amânări la Consiliul JAI e posibil să nu mai intereseze aderarea la Schengen.

Ministrul a răspuns subliniind din nou că se poate trăi şi fără a intra în spaţiul Schengen, deşi se vor pierde bani şi timp de către români, stat şi companiile occidentale din România.

"Am spus-o până la urmă fără să dramatizăm neapărat, pentru că profilul, miza a fost ridicată foarte mult în ultimii ani, aderarea la spaţiul Schengen cât de mult ar însemna. Da, este importantă aderarea la spaţiul Schengen pentru cetăţenii români care călătoresc să nu mai scoată paşaportul, să nu mai stea la control de securitate la aeroportul de la Frankfurt şi pentru companiile româneşti şi străine care pierd timp, bani şi sunt foarte interesate. Dar în acelaşi timp credeţi că nu vom putea să trăim în continuare? Problema este că vom pierde în continuare, şi occidentalii din România, timp şi bani", a declarat Corlăţean.

Statul român şi sectorul turistic pierd foarte multe venituri deoarece unor cetăţeni din state terţe li se acordă foarte greu viza de intrare, la fel cum şi cetăţenii din Republica Moldova care doresc să călătorească în România şi spaţiul european trebuie să îndeplinească nişte criterii stricte, a mai afirmat ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor