Ce condiţie pun olandezii pentru acceptarea României în Schengen

Preşedintele Senatului din Olanda, Fred de Graaf, a comentat rezultatele României din raportul pe justiţie care a fost făcut public la sfârşitul lunii ianuarie. Oficialul olandez a menţionat că justiţia din România trebuie să fie la nivelul regulilor europene în domeniu.
(photos.com)
Cristina Boiangiu
22.02.2013

Preşedintele Senatului din Olanda, Fred de Graaf, a comentat rezultatele României din raportul pe justiţie care a fost făcut public la sfârşitul lunii ianuarie. Oficialul olandez a menţionat că justiţia din România trebuie să fie la nivelul regulilor europene în domeniu.

"Raportul MCV menţionează şi că în privinţa aspectelor judiciare România trebuie să accelereze şi să finalizeze reformele. Pentru că aveţi nevoie de aceste instrumente în interiorul Tratatului Schengen. Aveţi nevoie de o lege penală bună, de o lege civilă bună, aveţi nevoie de proceduri judiciare corecte, de un sistem judiciar care să fie capabil să facă faţă regulilor europene", a afirmat Fred de Graaf.

Preşedintele Senatului a subliniat şi aspectele pozitive din raport, adică cele referitoare la rezolvarea corectă din punct de vedere constituţional a crizei politice din 2012. "România a primit o notă mare de la Comisia Europeană cu privire la modul în care a tratat criza politică de anul trecut, s-a făcut corect din punct de vedere constituţional, ceea ce este foarte important de notat", a menţionat de Graaf.

În curând va veni şi vremea în care România va putea adera la spaţiul Schengen, după ce îşi va fi îndeplinit toate obligaţiile. Chiar dacă s-a arătat în repetate rânduri că România îndeplineşte condiţiile pentru a intra în spaţiul Schengen, unele ţări, cum ar fi Germania şi Olanda, s-au arătat sceptice şi au cerut mai mult timp pentru a examina mai multe aspecte. De Graaf nu a precizat dacă aderarea ţării noastre mai este condiţionată de rezultatele din raportul pe justiţie.

"Mă tem că nu vă pot răspunde exact la întrebare, pentru că, aşa cum ştiţi, deciziile privind Schengen nu aparţin în totalitate Parlamentului, ci este o decizie a Guvernului. Probabil ştiţi că pe 6-7 martie va fi încă o întâlnire la Bruxelles cu privire la Schengen şi aderarea României. Vor fi discuţii între diferitele părţi înainte de 6-7 martie şi ştiţi că şi noi şi alte ţări am făcut un acord cu România despre unii paşi care trebuie făcuţi înainte de aderarea la Schengen", a afirmat oficialul de la Haga.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor