Geoană, răspuns tăios pentru Ciolacu: Nu-i treaba lui ce am făcut eu la NATO. Treaba sa e să spună ce face ca premier

Mircea Geoană (Facebook/mircea.geoana)
Andrei Popescu
26.07.2024

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a reacţionat, joi seara, la Digi 24, la solicitarea premierului Marcel Ciolacu de a prezenta un bilanţ al activităţii sale la NATO şi de a demonstra ce a făcut în acea funcţie pentru România, transmiţându-i acestuia că nu e “treaba” lui ce a făcut în cadrul alianţei.

Mai mult, Geoană a afirmat că Ciolacu este cel care trebuie să spună ce a făcut în funcţia de premier şi să clarifice de ce România trece prin multe probleme:

“Cu tot respectul pentru oricine, conduc această alianţă de 32 de ţări, un miliard de oameni, îmi fac treaba bine şi, pentru România, am făcut şi fac lucruri şi voi face lucruri în continuare. Deci, nu-i treaba domnului Ciolacu ce am făcut eu la NATO. Treaba domnului Ciolacu este să spună ce face ca prim-ministru al României şi acolo sunt întrebări foarte mari. De ce avem un deficit de 7% din PIB în trimestrul unu şi va fi probabil 9% când angajamentul nostru a fost să fim în 2024 cu 2,4% deficit? De ce avem 70 de ţinte din PNRR din 518 atinse în acest moment? Astea sunt întrebările adevărate.

De ce din măsurile de reformă doar 14% sunt îndeplinite. Astea sunt întrebările adevărate. Cred că aici răspunsul pe care primul ministru trebuie să-l dea în faţa ţării este mai aproape de pielea şi de buzunarul românului, pentru că asta înseamnă inflaţie mare, asta înseamnă bani scumpi, credite scumpe, putere de cumpărare, în special pentru cei vulnerabili, salarii mici, pensii mici. Deci, cred că primul ministru al unei ţări, indiferent că se numeşte Ciolacu, trebuie să vadă în primul rând de mandatul lui, de mandatul meu îmi văd eu”, a precizat Geoană, citat de News.ro.

Reamintim, în acest context, că Ciolacu a declarat, miercuri seara, la România TV, că este convins că Geoană va candida la preşedinţia României şi i-a cerut acestuia să prezinte un bilanţ al activităţii sale la NATO, să demonstreze ce a făcut acolo pentru ţara noastră.

“Nu şi-a exprimat dorinţa. El a fost preşedintele partidului, a fost şi exclus de două ori, a avut o viaţă tumultoasă. Dacă vreţi părerea mea, Mircea Geoană sigur va candida. Foarte mulţi români au avut funcţii în afara ţării şi aş vrea mult mai mulţi. Hai să vedem ce a făcut, cu ce a ajutat ţara. Eu nu îmi fac bilanţul? Am spus ce am făcut după fiecare vizită în străinătate. Domnule, de ce ai mers în Ucraina? De ce ai fost în Germania? Nu e normal să mă întrebaţi? Asta este abordarea pe care mi-aş dori-o eu”, a precizat premierul.

Mai reamintim că, săptămâna trecută, la Antena 3, Geoană a lăsat să se înţeleagă, într-o manieră indirectă dar cât se poate de clară, că, aşa cum se speculează de ceva vreme în spaţiul public, va candida la preşedinţia României:

“Pot să spun un singur lucru astăzi, că sunt tot mai convins de faptul că acest summit nu a fost ultimul meu summit. Şi în această poziţie sigur, dar în altă poziţie destul de posibil. De ce nu pot să dau un răspuns complet? Cred că e un răspuns suficient de clar. Dar nu am voie şi nu pot, moral, etic vorbind, profesional vorbind. Nu pot să fac un anunţ atâta vreme cât sunt încă la NATO, şi am spus acest lucru nu ca să mă eschivez de un răspuns, ci pentru că respect prea mult organizaţia pe care o servesc şi etica profesională pe care trebuie să o am”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor