Gabriel Resources a contestat decizia prin care România a câştigat procesul în cazul Roşia Montană

Roşia Montană (Sean Gallup / Getty Images)
Ana Ion
08.07.2024

Gabriel Resources anunţă că a depus contestaţia la decizia tribunalului de arbitraj de la Washington (ICSID) prin care România a câştigat procesul în dosarul Roşia Montană, cerând anularea acesteia.

Compania canadiană solicită anularea hotărârii ICSID prin care a fost respinsă acţiunea sa împotriva statului român. Totodată, canadienii se declară nemulţumiţi că ICSID a acordat României aproximativ 10 milioane USD cu titlu de costuri.

În cererea lor, reprezentaţii Gabriel Resources anunţă că Decizia Arbitrală trebuie anulată din cauza unor vicii capitale în constituirea tribunalului ICSID, având în vedere că doi dintre arbitrii care au pronunţat decizia majoritară, respectiv Prof. Pierre Tercier şi Prof. Zachary Douglas, nu au avut calităţile de independenţă şi imparţialitate cerute de Convenţia ICSID şi nu au dezvăluit în mod adecvat relaţiile dintre ei şi cu părţile implicate în caz, inclusiv cu avocaţii României.

În Cererea de Anulare, Gabriel Resources a solicitat, de asemenea, suspendarea executării costurilor acordate României, repectiv 10 milioane USD.

Reamintim că în luna martie România a câştigat acţiunea arbitrală în dosarul Roşia Montană. Anterior deciziei, premierul Ciolacu a ieşit cu declaraţii alarmante care acreditau ideea că ţara noastră a pierdut procesul şi va plăti despăgubiri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor